4 razy "tak" dla czystka!

Autor:: teaclub plaza W: Zioła Dnia: wtorek, marzec 14, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 415

czystek - wyjątkowy napar

Czystek to rodzaj krzewu, którego obecnie najczęściej można spotkać w Grecji i na Wyspach Kanaryjskich. Jego właściwości lecznicze znane są już od od IV wieku p.n.e., więc warto im się dokładniej przyjrzeć.

Przedstawiamy więc 4 powody, dla których warto wprowadzić napar z czystka do swojej codziennej diety:

  1. To naturalny antybiotyk, a wszystko za sprawą dużej ilości polifenoli – czyli związków, które skutecznie hamują rozwój infekcji i drobnoustrojów w naszych organizmach. Działanie naparu z czystka na układ immunologiczny został potwierdzony klinicznie. W okresie wiosennym i zimowym warto zachęcić do niego również dzieci (już od 3 miesiąca życia!).

  2. Działa lepiej niż antyperspirant – regularne picie naparu powoduje zmianę zapachu wydzielin z ciała. Jeśli ktoś zmaga się z nieprzyjemnym zapachem potu, powinien rozważyć taką możliwość. Pomaga też pozbyć się metali ciężkich z organizmu.

  3. Czystek jest przeciwgrzybiczy i przeciwzapalny – pomaga w problemach z łupieżem, łuszczycą, trądzikiem, w infekcji dróg oddechowych. Działa negatywnie nawet na bakterię wywołującą boreliozę, czyli chorobę przenoszoną przez kleszcze. Wyprawy latem do lasu znów mogłyby być beztroskie.

  4. Dobry dla serca - obniża poziom szkodliwego cholesterolu, rozpuszcza zatory i zakrzepy, a przez to zmniejsza ryzyko miażdżycy i wystąpienia zawału bądz innych chorób niedokrwiennych serca.

Czystek jest oczywiście całkowicie bezpieczny i nie ma mowy o przekroczeniu zalecanej dziennej dawki. Nadaje się do picia na ciepło, na zimno, z cukrem, z miodem, ponieważ jego smak jest neutralny.

Jaki uzyskać leczniczy napar?
Zalewamy drobno pocięte listki czystka (w formie zakupionej w sklepie) wrzątkiem 100 stopni C, następnie gotujemy je 15 minut pod przykryciem, nie dopuszczając przy tym do wrzenia. Kolejnym etapem jest odstawienie ziół na 30 minut do wystygnięcia. Następnie należy odcedzić liście i napar gotowy.