Drzewo anyżu gwiazdkowego pochodzi z Chin, ale obecnie znane jest tylko z upraw w Azji Południowo-Wschodniej.Nazwa pochodzi od bardzo wyraźnych i charakterystycznych owoców w postaci gwiazdek.
Właściwości lecznicze
Owoce anyżu działają rozkurczowo, bakteriobójczo i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Szczególnie w krajach azjatyckich są cenioną przyprawą do niektórych mięs, drobiu, pierników, kompozycji przyprawowych. Podobnie jak i nasz anyż ma właściwości przeciwskurczowe i przeciwdziała wzdęciom i nadmiernej fermentacji w jelitach, ułatwia kaszel i odkrztuszanie. Zawarty w anyżu dianetol ma działanie estrogenne.
Owoce anyżu działają rozkurczowo, bakteriobójczo i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Szczególnie w krajach azjatyckich są cenioną przyprawą do niektórych mięs, drobiu, pierników, kompozycji przyprawowych. Podobnie jak i nasz anyż ma właściwości przeciwskurczowe i przeciwdziała wzdęciom i nadmiernej fermentacji w jelitach, ułatwia kaszel i odkrztuszanie. Zawarty w anyżu dianetol ma działanie estrogenne.