Aromat kawy zawarty jest w ziarnach. Gdy ją zmielimy, cały zapach zaczyna się ulatniać. Kawa świeżo mielona – tuż przed parzeniem – najlepiej smakuje i zachowuje najwięcej właściwości. Zatem, aby zachować dłużej świeżość i aromat ziaren, warto zaopatrzyć się w młynek do kawy.
Ale czy rodzaj młynka ma znaczenie? Otóż, tak. Możemy zapomnieć o starych, zaśniedziałych młynkach oraz o młynkach udarowych. Sekret dobrej kawy tkwi w równomiernym zmieleniu jej ziaren.
Młynki udarowe siekają kawę, przez co wielkości drobinek mogą się różnić. Skutkuje to przeparzeniem kawy. Ponadto podczas milenia, ziarna nagrzewają się, co szkodzi smakowi i aromatowi kawy. Polecamy natomiast młynki żarnowe, które równomiernie rozdrabniają ziarna i podkreślają wyjątkowy smak naszej małej czarnej. Wykonane z trwałego materiału – żarna – posłużą nam na długie lata. Ich największą zaletą jest fakt, że podczas mielenia ziarna są ścierane, a nie siekane i dodatkowo ziarna nie ulegają podgrzaniu.
Od naszych preferencji zależy, czy wybierzemy młynek ręczny, czy elektryczny – każdy sposób parzenia kawy wymaga nieco innego stopnia zmielenia ziaren.
Ręczne młynki żarnowe są doskonałym połączeniem tradycji z nowoczesnością.