Dlaczego kawa jest kwaśna?

Autor:: W: Aktualności Dnia: piątek, czerwiec 29, 2018 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 248

Kwaśność i kwasowość

Otóż okazuje się, że te dwa pojęcia: kwaśność i kwasowość nie są wyrazami bliskoznacznymi. Tak naprawdę, każde z nich różni się nieco znaczeniem. Pamiętajmy więc, że termin „kwaśność” oznacza cierpki smak, jest to pojęcie odnoszące się do kawy niskiej jakości.

Termin „kwasowość” natomiast używany jest zazwyczaj w kontekście kawy wysokiej jakości i oznacza on zrównoważony smak – bez odpowiedniej kwasowości kawa byłaby mdła i w wielu kawach jest to po prostu efekt pożądany. Często posmak kawy o wysokiej kwasowości nie ma wiele wspólnego z tak nielubianą kwaśną kawą, możemy w nich bowiem wyczuć nuty owocowe, na przykład lekko cytrusowe, które mają wielu zwolenników wśród smakoszów.

Od czego zależy kwaśność kawy?

O ile różna kwasowość kawy to cecha pozytywna i doceniana przez jej smakoszy, o tyle kwaśna kawa wielu z nas przyprawia o dreszcz. Co sprawia, że ten aromatyczny napój może smakować tak kiepsko? Wpływ na to kilka czynników.

Oczywiście duży wpływ na to, jak smakuje kawa, ma jakość ziaren. Jednak oprócz wybrania odpowiedniego gatunku kawy, niemal tak samo ważny jest sposób jej parzenia. Na kwaśność może bowiem wpływać temperatura zaparzania kawy, jej ubicie, stopień wypalenia ziaren, nieodpowiedni czas zaparzania, a nawet higiena urządzenia, w którym kawa była parzona.

Pamiętajmy więc, że idealną temperaturą parzenia kawy jest 90-96 stopni Celsjusza. Ponadto warto mieć także na uwadze fakt, że każda z odmian kawy ma inny czas parzenia. Co więcej, o kwaśności decyduje też stopień wypalenia ziaren – mówiąc najprościej, te ciemniejsze mogą mieć posmak goryczki, te jaśniejsze natomiast mają często wyższą kwasowość (nie kwaśność!). Oczywiście stopień wypalenia, a co za tym idzie ostateczny smak kawy, a także sposoby jej parzenia pełne są niuansów, którym należałoby poświęcić oddzielny artykuł.

Kraj pochodzenia

Nie możemy także zapominać, że na ogólny smak kawy ogromny wpływ ma także kraj jej pochodzenia. Choć tutaj również możemy znaleźć wiele wyjątków od reguły, to ogólnie przyjmuje się, że kawy pochodzące z Afryki – na przykład z Kenii czy Etiopii, charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości. Natomiast te pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej powinny trafić w gusta tych z nas, którzy cenią sobie łagodniejsze smaki bez kwaśnych nut.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą teaclub.com.pl – w naszym sklepie znajdziecie szeroki wybór kaw z różnych stron świata, wśród których każdy znajdzie swoją ulubioną. Serdecznie zapraszamy.

Komentarze

Zostaw komentarz