Jak powstaje czarna herbata?
Zarówno biała, zielona, jak i czarna herbata pochodzą z tej samej rośliny o nazwie Camellia. Różnią się one jednak procesem produkcji. W przypadku herbaty czarnej możemy podzielić go na cztery główne etapy, jakimi są więdnięcie, skręcanie, fermentacja oraz suszenie liści.
Proces więdnięcia, w zależności od tego, czy przeprowadzony jest w sposób mechaniczny, czy naturalny może trwać od 3 do nawet 20 godzin. W ten sposób przygotowuje się liście herbaty do procesu skręcania. Następnie liście zostają przesiane w celu wyrównania jakości surowca.
Jeszcze w fazie skręcania rozpoczyna się fermentacja liści, której celem jest rozpoczęcie reakcji chemicznych, które mają zmienić właściwości herbaty. Gdy proces fermentacji się zakończy, herbata zostaje wysuszona w sposób natychmiastowy, dzięki czemu procesy te są zatrzymane w odpowiednim momencie.
Właściwości czarnej herbaty
Herbata czarna zawiera w sobie mnóstwo dobroczynnych składników. Im lepsza jakościowo będzie, tym lepiej dla naszego zdrowia – dlatego warto zrezygnować z herbat ekspresowych na rzecz tej sprzedawanej na wagę.
Czarna herbata zawiera wiele polifenoli, które zwalczają działanie wolnych rodników, a co za tym idzie, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Mają one także pozytywny wpływ na układ krążenia, obniżają bowiem poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, chronią przed miażdżycą i zawałem serca.
Oprócz polifenoli, w czarnej herbacie znajdziemy także polisacharydy, które sprawiają, że jest to napój odpowiedni dla diabetyków. Polisacharydy zmniejszają bowiem przyswajalność glukozy.
Poza prozdrowotnym działaniem na poziom cukru we krwi i układ krążenia, czarna herbata ma także dobroczynne działanie na wygląd naszej skóry. Zawarte w niej garbniki wspomagają procesy regeneracyjne naskórka, a ponadto działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. Oprócz picia herbaty, z powodzeniem możemy wykorzystywać jej napar także jako okłady na skórę. Warto wspomnieć także, że garbniki to także przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i pomagają zachować nam młody wygląd.
Co ciekawe, herbata jest także źródłem fluoru, który wzmacnia szkliwo zębów! Według badań substancje zawarte w herbacie hamują rozwój płytki nazębnej i zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej.
Herbata zamiast kawy?
Nie trzeba już chyba wspominać, że herbata to napój wyjątkowy. Ale czy wiecie, że w zależności od długości parzenia liści może ona działać na nas relaksująco lub pobudzająco? Pamiętajmy jednak, że zawarta w herbacie teina pobudza inaczej niż kawa – herbata działa wolniej, jednak dodaje nam energii przez dłuższy czas.