Cold Brew, czyli metoda zaparzania herbaty i kawy na zimno. Jest to niezwykle prosty sposób, aby otrzymać orzeźwiający napar. Świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.
Do dzbanka o pojemności 1-1,5l wsypujemy 2-3 płaskie łyżki stołowe herbaty (15-30g w zależności od rodzaju herbaty). Całość zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, najlepiej przefiltrowaną, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W zależności od rodzaju herbaty, przygotowanie cold brew trwa od 4 do niekiedy 12 godzin. Polecamy jednak wstawić dzbanek do lodówki na noc, a rano wyciągnąć, oddzielić listki herbaciane od naparu i cieszyć się orzeźwiającą ICED TEA.
Do takiej bazy możemy dodać, świeże cytrusy lub mrożone owoce. Doskonale sprawdzi się też mięta.
Do tej metody parzenia polecamy: herbaty białe, zielone, żółte, oolongi, susze owocowe, mieszanki ziołowe.
A w szczególności: Lemoniada Iced Tea, Sencha Truskawka Liczi, Fresh, Cytronella, czy nawet Rooibos Żurawina.