Autor:: teaclub plaza W: Herbata Dnia: środa, czerwiec 12, 2019 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 151

Cold Brew, czyli metoda zaparzania herbaty i kawy na zimno. Jest to niezwykle prosty sposób, aby otrzymać orzeźwiający napar. Świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.

 

Do dzbanka o pojemności 1-1,5l wsypujemy 2-3 płaskie łyżki stołowe herbaty (15-30g w zależności od rodzaju herbaty). Całość zalewamy wodą o temperaturze pokojowej, najlepiej przefiltrowaną, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

W zależności od rodzaju herbaty, przygotowanie cold brew trwa od 4 do niekiedy 12 godzin. Polecamy jednak wstawić dzbanek do lodówki na noc, a rano wyciągnąć, oddzielić listki herbaciane od naparu i cieszyć się orzeźwiającą ICED TEA.

Do takiej bazy możemy dodać, świeże cytrusy lub mrożone owoce. Doskonale sprawdzi się też mięta.

 

Do tej metody parzenia polecamy: herbaty białe, zielone, żółte, oolongi, susze owocowe, mieszanki ziołowe.

A w szczególności: Lemoniada Iced Tea, Sencha Truskawka Liczi Fresh, Cytronella, czy nawet Rooibos Żurawina.