Autor:: teaclub plaza W: Herbata Dnia: środa, czerwca 12, 2019 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 972

Cold Brew, czyli metoda zaparzania herbaty i kawy na zimno. Jest to niezwykle prosty sposób, aby otrzymać orzeźwiający napar. Świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.

 

Przygotowując solidną porcję rześkiego napoju, przydatne będzie duże naczynie, które z łatwością zmieści się do lodówki. Do mrożonej herbaty najlepiej sprawdzają się wysokie szklane butelki lub dzbanki o wielkości około 1,5l. 

Do dzbanka lub butelki należy wsypać 2-3 płaskie łyżki stołowe herbaty (15-20g w zależności od rodzaju herbaty). Całość należy zalać przefiltrowaną wodą o temperaturze pokojowej, a następnie wystarczy włożyć naczynie do lodówki. Warto przykryć naczynie, by herbata nie pochłonęła dodatkowych zapachów z lodówki.

W zależności od rodzaju herbaty, przygotowanie cold brew trwa od 4 do nawet 12 godzin. Najlepszym sposobem jest więc przygotowanie napoju wieczorem, by już od rana móc się cieszyć świeżym mrożonym naparem. Gdy napój jest już gotowy, można oddzielić liście od naparu, by te nie przeszkadzały w degustacji.

Do takiej bazy możemy dodać, świeże cytrusy lub mrożone owoce. Doskonale sprawdzi się też mięta. W niezwykle upalne dni przydadzą się też kostki lodu!

 

Do przygotowania mrożonej herbaty polecamy: herbaty białe, zielone, żółte, oolongi, susze owocowe i rooibosy.

A w szczególności: Lemoniada Iced Tea, Egzotyczne Iced TeaSencha Truskawka Liczi FreshRooibos Żurawina.