HERBATA NA ZIMNO

Autor:: teaclub plaza W: Herbata Dnia: środa, maja 4, 2016 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 941

Czy herbata zawsze musi być parzona gorącą wodą? A co zrobić w cieplejsze wiosenne i letnie dni kiedy nie mamy ochoty na gorący napar? Możemy zaparzyć herbatę na zimno! Szczególnie polecana jest zielona herbata, która delikatnie wychładza organizm.

Co daje nam parzenie herbaty na zimno?

- powstały napar przyjemnie orzeźwia, nawet w upalne dni,

- podczas takiego parzenia wydziela się zdecydowanie mniejsza ilość teiny i katechin, co sprawia, że napar jest delikatniejszy w smaku, mniej goryczkowy,

- powstaje naturalna, domowa ice tea, do której można dodać kawałki świeżych owoców – nie zawiera substancji polepszających smak, syntetycznych aromatów czy słodzików.

Jak można przygotować herbatę na zimno?

Po pierwsze, najlepiej przygotować ice tea wieczorem przed pójściem spać, aby następnego dnia rano móc cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem.

Po drugie, warto pamiętać, że do zaparzenia herbaty na zimno potrzebujemy większej ilości herbaty – około 2 łyżeczek na 200ml.

Tak więc:

Do dzbanka nasypujemy herbatę np. zieloną klasyczną w ilości adekwatnej do jego pojemności. Następnie zalewamy wodą w temperaturze pokojowej, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy napar z lodówki, zgodnie z własnymi preferencjami dodajemy np. plasterki cytryny, pomarańczy, czy też kawałki truskawek, malin oraz kostki lodu.

Naturalna, domowa ice tea gotowa!

http://teaclub.com.pl/herbata/zielona