Herbaty Oolong nazywane są herbatami niebieskimi, szmaragdowymi, bądź turkusowymi. Często mylona z zieloną czy czerwoną, stanowi osobną kategorię. Wyróżnia ją przede wszystkim stopień fermentacji oraz sposób obróbki.
Proces produkcji
Świeżo zebrane listki wystawione na słońce ulegają więdnięciu. Po jakimś czasie zaczyna się proces fermentacji enzymatycznej, zwanej utlenianiem. Następnie herbata jest podgrzewana na sucho do 250 stopni, co skutkuje przerwaniem fermentacji. Kolejne etapy obejmują zwijanie liści i suszenie.
Rodzaje
Stopień fermentacji herbaty typu Oolong jest różny i to on decyduje o jego smaku. Niżej fermentowane – od 10% - przypominają herbaty zielone, o bardziej roślinnym, trawiastym smaku. Wyżej fermentowane – nawet do 70% - zbliżone są w smaku nawet do herbat czarnych, wyczuwamy w nich orzechowe, korzenne i drzewne nuty.
Właściwości
Oolongi łączą w sobie wiele cennych właściwości. Są to m.in.
-wysoka zawartość mikro i makroelementów
-duża ilość polifenoli niszczących wolne rodniki
-wzmacnianie odporności
-regulowanie metabolizmu tłuszczu, prowadzące do utraty zbędnych kilogramów
-działanie antyalergiczne
-polecane są także w profilaktyce przeciwnowotworowej
Ciekawym rodzajem Oolonga jest China Oolong Milky, którego liście poddawane są parowaniu przy użyciu mleka, nadając herbacie słodki, mleczny posmak.