Idealna kawa w 5 krokach

Autor:: teaclub plaza W: Kawa Dnia: poniedziałek, marzec 20, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 580

Od otrzymania doskonałego smaku kawy dzieli Cię tylko 5 czynności:

  1. Kawę kup w ziarnach. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się jej świeżością jak najdłużej. Przy zakupie sugeruj się stopniem palenia. Najlepszym wyborem będą jasno lub średnio palone. Mają one więcej kofeiny, a przy okazji są delikatniejsze i ich aromat pozostaje naturalny.

  2. Zmiel ją tuż przed parzeniem - najlepiej w młynku żarnowym - dzięki temu kawa zachowa swoje cenne walory smakowe, jak i zapachowe.

  3. Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na smak kawy jest woda. Powinna być świeża i natleniona, czyli woda bieżąca – taka, która nie stoi długo w naczyniu; to właśnie tlen jest nośnikiem smaku.

  4. Zalej kawę wodą o temperaturze nie większej niż 95 stopni Celsjusza. Nigdy wrzątkiem!

  5. Pamiętaj o proporcjach. Stosuj 6 g kawy (łyżeczka) na 100 ml wody. Optymalny czas parzenia kawy to 4-5 minut. Zbyt krótki czas nie pozwoli na uwolnienie pełni jej smaku.