W sklepach z herbatami bardzo często oprócz herbaty można kupić różne dodatki. Jednym z nich jest imbir, któremu należałoby się bliżej przyjrzeć ze względu na jego właściwości. Imbir bogaty jest w substancje, które posiadają lecznicze właściwości:
- ułatwia trawienie wskutek pobudzenia wydzielania śliny i soku żołądkowego,
- łagodzi bóle miesiączkowe poprzez działanie rozkurczowe,
- łagodzi mdłości (np. w przypadku choroby lokomocyjnej) a także wzmaga apetyt,
- wspomaga leczenie przeziębień oraz koi bóle stawowe, ponieważ działa przeciwzapalnie (wykorzystywany np. w maściach rozgrzewających),
- zmniejsza dyskomfort w przypadku migreny, poprzez zmniejszenie ich częstotliwości oraz łagodzenie mdłości,
- pomaga w zmniejszaniu obrzęków ze względu na działanie moczopędne,
- wspomaga koncentrację, gdyż poprawia ukrwienie mózgu,
- wspiera krążenie krwi, ponieważ wspaniale rozgrzewa organizm oraz zabezpiecza przed powstawaniem zakrzepów, - dba o jamę ustną na skutek działania odkażającego i odświeżającego - wspomaga leczenie infekcji i pozostawia przyjemny zapach.
Ze spożywania imbiru powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (np. wrzody, chorobę refluksową), ponieważ działa drażniąco.