Kawa nie musi być czarna

Autor:: teaclub plaza W: Kawa Dnia: czwartek, maja 11, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 973

Kawa zielona to nic innego, jak kawa, którą bardzo dobrze znamy, jednak w jej produkcji pominięto proces palenia. Dlatego też jej smak i zapach jest łagodniejszy – nie doświadczymy smaku goryczy charakterystycznej dla kawy palonej.

Warto się skupić przede wszystkim na prozdrowotnych właściwościach, jakie posiada zielona kawa.

Najważnejszym składnikiem jest kwas chlorogenowy (ACG), czyli naturalny przeciwutleniacz spowalniający procesy starzenia i hamujący rozwój komórek nowotworowych. Ponadto działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo. Kwas chlorogenowy wspomoże również osoby będące na diecie redukcyjnej. Dlaczego? Wraz z kofeiną zmniejszają wchłanianie się gluzkozy z posiłku do układu krwionośnego. Wówczas organizm sięga po zapasy i następuje redukcja odłożonego tłuszczu.

W jaki sposób parzyć kawę zieloną?

Nie powinno zalewać się jej wrzątkiem, ponieważ mogłaby utracić swoje cenne właściwości. Odpowiednia temperatura wody to około 90°C. Można wykorzystywać zarówno całe ziarna, jaki i ich zmieloną postać. Otrzymany napar będzie w kolorze jasnoseledynowym. Nie zaleca się również łączenia jej z dodatkami, które mogą być kaloryczne i niwelować odchudzające działanie zielonej kawy.