Kawy z rzemieślniczej palarni

Autor:: SUPER TEACLUB KC W: Kawa Dnia: poniedziałek, czerwca 14, 2021 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 699

Instytut Kawy to rzemieślnicza palarnia kawy z Łodzi. To miejsce, w którym świeżość i jakość kawy stawiane są na pierwszym miejscu.


Jednym z najważniejszym wyznaczników świetnej kawy jest jej świeżość, dlatego w Instytucie Kawy nie jest magazynowana jej nadmierna ilość. Ziarno wypalane jest na kilka dni przed tym, jak trafi do klienta, dzięki temu jest zawsze świeża. Ponadto, każda z paczek jest oznaczona datą wypalenia.

Cały proces wypalania kawy jest kontrolowany przez wykwalifikowanego roastera, a jakość kawy jest sprawdzana zarówno przed, jak i po wypaleniu. Przed wprowadzeniem do sprzedaży jest wielokrotnie testowana metodą cuppingu. 

Jest nam niezmiernie miło, że mogliśmy dołączyć do klientów Instytutu Kawy! W naszej ofercie pojawiło się aż dziewięć zróżnicowanych kaw z łódzkiej palarni. Każdą z nich osobiście testowaliśmy, aby spełnić nawet najbardziej wygórowane oczekiwania. Kawy zamawiamy w niewielkich ilościach, by zawsze pozostała świeża. Większość z nich przechowujemy w oryginalnych opakowaniach, a mielimy ją tylko na życzenie klienta.

Wśród nowych kawy znajdziecie przede wszystkim 100% arabikę pochodzącą z różnych krajów, np. z Brazylii, Etiopii czy Indii. Znalazło się również miejsce na mieszankę trzech arabik z nutą miłości (Torino) oraz dwie mieszanki arabiki z robustą w proporcjach 80/20 (Scrambler) oraz 60/40 (Palermo).


DSC_3432_size-1_K-Brazylia Sertao.jpg









Pełna lista kaw z Instytutu Kawy, które znajdziecie w naszej ofercie:

Brazylia Fazenda Sertao

Kawa o odmianie Yellow Bourbon jest doskonałą propozycją do przygotowania w dripie lub chemexie. Jej profil smakowy to orzechy, suszone owoce, czekolada i mandarynka.

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition

Wypalona w stopniu full city roast. To kawa dedykowana do parzenia w kawiarkach, ekspresach ciśnieniowych i automatach kawowych. W smaku przeważa czekolada i kakao, dopełnione delikatnie orzechowymi nutami.

Etiopia Yirgacheffe

Uznawana jest za najbardziej szlachetną z afrykańskich Arabik. Ziarna kawy otrzymuje się w procesie obróbki owocu kawowca metodą mokrą. Kawa ma wyczuwalne aromaty egzotycznych owoców z nutą czekolady.

Indie Plantacja AA

To bardzo dokładnie wyselekcjonowane ziarno, które wytwarzane jest metodą mokrą. Jej profil smakowy to orzechy nerkowca, przyprawy korzenne i tytoń.

Kenia AA Muchagara

Pochodząca z centralnej Kenii z dystryktu Kirinyaga. Plantacja położona jest na wysokości ponad 1700 m n.p.m. W smaku intensywnie wyczuwalne owoce tropikalne, morele oraz wiśnia. Doskonała do alternatywnych metoda parzenia.

Nikaragua Las Campanillas

Obróbki tego ziarna dokonuje się metodą mokrą. Jej profil smakowy to przede wszystkim czekolada deserowa, orzechy oraz morele. W smaku lekko kwaskowa z owocową nutą.

Palermo 60/40

Kawa z charakterem. Nietuzinkowa mieszanka arabiki i robusty z Brazylii. Prawie całkowicie pozbawiona kwasowości, jednak zdecydowana i intensywna w smaku. Świetnie smakuje w klasycznym americano, a w połączeniu z mlekiem lub napojem sojowym zyskuje dużo łagodności.

Scrambler 80/20

Wyjątkowe połączenie brazylijskiej arabiki z robustą indyjską. Mocne body i wysoka zawartość kofeiny sprawiają, że mieszanka idealnie sprawdzi się w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. Kawa bez większej kwasowości, wypalana we włoskim stylu.

Torino

Kawa stworzona z miłością. Torino to mieszanka trzech arabik jakości specialty dedykowana do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach i automatach kawowych. Charakteryzuje się wyczuwalną słodyczą, łagodnością, niską kwasowością i pełnym body.