KOHV, KOPI, KAHAWA, CAPULUS, KAHVE, CAIFE?

Autor:: teaclub plaza W: Kawa Dnia: poniedziałek, maj 16, 2016 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 635

O czym mowa?

Oczywiście o ukochanej, niezbędnej przy zaspanych porankach i  aromatycznej kawie. Wielbicieli ma wielu ze względu na swój charakter, smak, aromat i oczywiście działanie. Jej ojczyzną jest Wyżyna Abisyńska i Półwysep Somalijski.

Ziarna kawy są owocami krzewów lub drzewek z gatunku Coffea, czyli kawowców. Słowo Coffea w języku łacińskim to nic innego jak: kawa. Istnieje ok. 500 rodzajów i ok. 6000 gatunków , z których większość to drzewa i krzewy tropikalne.

Produkcja kawy rozwinęła się znacznie w XV wieku i w tym okresie zaczęła się jej światowa ekspansja. Na początku wieku XVII kupcy włoscy, francuscy, a przede wszystkim holenderscy starali się zdobyć płodne nasiona kawowca, aby wprowadzić je do uprawy. W roku 1658 udało się to Holendrom. Jest to rok, w którym na Sri Lance powstała pierwsza plantacja kawy. Od XVIII wieku plantacje kawowe zaczęto zakładać w Ameryce Południowej, na Hawajach, Jamajce czy na Kubie. W XIX wieku kawa zakończyła swą podróż w Afryce Wschodniej.

Kawowce sadzi się wśród innych drzew, aby chronić dojrzewające ziarna przed bezpośrednim wystawieniem na promienie słoneczne. Jednocześnie dba się o utrzymanie odpowiedniej wilgotności gleby. Wyróżnia się dwa rodzaje kawy: arabikę oraz robustę. Pierwsza z nich została opisana przez Linneusza w roku 1753. Jest to wysoki krzew z ciemnozielonymi liśćmi, którego ziarno jest duże i owalne. Kawę, jaką uzyskuje się z tej odmiany cechuje łagodność i brak kwasowości. Robusta w przeciwieństwie do arabiki jest odporniejsza na niższe temperatury, przez co jest łatwiejszym gatunkiem do uprawy. Owoce, które wydaje są okrągłe i mniejsza, a smak kawy, którą się uzyskuje jest zdecydowany, wyrazisty oraz intensywny.

Po upływie około trzech, czterech lat kawowce wydają owoce ułożone wzdłuż łodyg i gałązek. Owoce kawy zwykle zbiera się raz do roku, lecz w krajach, gdzie nie ma wyraźnego rozgraniczenia pomiędzy porą suchą, a deszczową wykonuje się dwa zbiory kawy (Kenia, Kolumbia). Zbiory ziarenek kawy przeprowadza się na dwa sposoby. Pierwszym jest jednorazowy zbiór wszystkich owoców, natomiast wyróżnia się również zbieranie selektywne polegające na wybieraniu odpowiednich owocni co 8-10 dni. Owoce gotowe są do zebrania w momencie, gdy ich barwa z zielonej zmieni się na czerwoną. Ziarenko kawy znajduje się w owocni, która otoczona jest miąższem oraz skórką. Zebrane plony „pali się” i otrzymujemy efekt końcowy – ciemnobrązowe ziarno kawy. Po uprażeniu ziarna kawowca uzyskują swój właściwy smak i aromat. Mielenie kawy powinno nastąpić tuż przed przygotowaniem napoju – będzie on wtedy w pełni aromatyczny.