Uprawiana jest jako zioło wieloletnie i dorasta do wysokości 0,8 m. Melisa nazywana jest również rojownikiem lub pszczelnikiem, ponieważ była i jest wykorzystywana jako roślina miododajna.
Liście melisy są zbierane a następnie suszone w zacienionych, przewiewnych pomieszczeniach oraz w specjalnie przygotowanych do tego suszarniach. Temperatura w jakiej jest przechowywana i suszona melisa nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.
Melisa posiada duże ilości olejków eterycznych oraz jest źródłem witaminy C i soli mineralnych. Najczęściej stosowana jest w celu uspokojenia np. w przypadku bezsenności, a także stanu pobudzenia nerwowego. Dzięki znacznej ilości witaminy C wzmacnia naszą odporność. Warto również wspomnieć, że melisa ma działanie obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne oraz moczopędne.
Melisę można pić zaparzając jej liście albo degustując mieszankę, w której skład wchodzi. Przykładem takiej mieszanki jest Dobra Noc, w której oprócz melisy znajdują się listki jeżyn, kawałki jabłek, kardamon, skórka pomarańczy, płatki róży i słonecznika oraz hibiskus.