Naturalne soki i syropy goszczą w polskich domach od wielu lat. Niekiedy mamy problem z rozpoznaniem jakiego skosztować w jakich okolicznościach. W celu ułatwienia podjęcia decyzji poniżej znajdziemy spis najpopularniejszych owoców i ziół oraz ich właściwości.
Dzika róża – jej owoce są rekordowo zasobne w witaminę C– mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem.
Jarzębina - ceniona jest za dużą zawartość witaminy C, kwasów organicznych i antocyjanów. Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby. Potwierdzone jest jej działanie przeciwzapalne
Żurawina - działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka
Pokrzywa - właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie
Aronia - antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu
Mamy nadzieję, że ten krótki spis ułatwi poruszanie się między naturalnymi sokami, Oczywiście, to tylko kilka przykładów, ale już na ich postawie można wysnuć wniosek o ilości korzyści płynących z regularnego picia napojów z naturalnych składników.