Owocowa herbata lub herbata z owocami? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi, ponieważ to całe mnóstwo wariacji smakowych.
Herbatą owocową najczęściej są nazywane tak zwane "susze owocowe", której bazą zamiast liści herbacianych jest hibiskus, ale nie jest to reguła. Najważniejszym składnikiem jest jednak oczywiście owoc. A jaki? Każdy! Z hibiskusem najczęściej łączone są czerwone lub czarne owoce, takie jak: jeżyny, maliny, porzeczki czy truskawki. Częstym dodatkiem są również płatki kwiatów, owoce dzikiej róży lub czarny bez. Najlepszymi przykładami są takie mieszanki jak: Jeżynowy ogród, Truskawka malina, Bora Bora lub Królewski Bukiet.
Taki susz owocowy może również powstać bez dodawania hibiskusa. Często wtedy w składzie znajdziemy suszony owoc buraczka, który uwalnia trochę swojego koloru w naparze. Jednak nie wszystkie kompozycje zawierają taki naturalny "barwnik". Nasze mieszanki owocowe takie jak: Sycyliana, Bahama czy Fresh są na to doskonałym przykładem.
Susze owocowe mogą również stanowić bazę do tworzenia własnych mieszanek. Można je dodawać dowolnie do różnych klasycznych herbat (i nie tylko). Większość składników można również zjeść, zarówno przed zrobieniem naparu, jak i po.
Swoją własną kompozycję można również stworzyć dodając do herbat różne przetwory. Mogą to być soki, syropy lub owoce w syropie, ale na tym oczywiście lista się nie kończy. Wybierając jednak takie dodatki należy kierować się przede wszystkim jakością i pochodzeniem takich przetworów. W naszej ofercie znajdziecie tylko te sprawdzone i najlepszej jakości!
Sprawdź wszystkie nasze dodatki: konfitury i owoce w syropie, miody, soki i syropy, cukry i inne dodatki.