Perłowe Ziarno

Autor:: teaclub plaza W: Kawa Dnia: sobota, marzec 25, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 715

Bohaterem tego artykułu jest nietypowe ziarno, charakterystyczne dla krzewów, które podczas owocowania cierpiały na niedobór składników odżywczych. W standardowym owocu kawowca są dwa ziarna, przytulone do siebie, co przyczynia się do ich jednostronie spłaszczonego kształtu. W krzewie niedożywionym w jednym owocu powstaje tylko jedno ziarno – idealnie okrągłe, przypominające... Perłę. Nie należy jednak myśleć o tych ziarnach jak o produkcie wybrakowanym – przez to, że ziarno jest tylko jedno trafia do niego ostatecznie więcej składników odżywczych. Dzięki czemu szczyci się ono wysoką aromatycznością i bogatym smakiem.

Przykładem takiej kawy jest Kenya Pearls – o nęcącym czekoladowo – winnym aromacie i smaku.

Ziarna Kenya Pearls

Dla porównania wyglądu ziaren - poniżej zdjęcie standardowych ziaren kawy Kolumbia Supremo