Pokrzywa zwyczajna - charakterystyka, właściwości, cena

Autor:: W: Zioła Dnia: czwartek, luty 8, 2018 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1680

Pokrzywa zwyczajna

Choć większości z nas pokrzywa zwyczajna nie kojarzy się dobrze, ta roślina to nie tylko chwast. Jak można sądzić z podań ludowych, od wielu wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze i odżywcze. Pokrzywa zawiera bowiem wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych, które są pomocne przy wielu schorzeniach, między innymi przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. Wykazuje wszechstronne działanie lecznicze i odmładzające. Dodatkowo usprawnia prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu, wpływa korzystnie na procesy trawienne, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia krążenie.

Pokrzywa w medycynie naturalnej

Medycyna naturalna już dawno temu odkryła drogocenne właściwości pokrzywy i z powodzeniem wykorzystuje ją na wiele różnych sposobów. Aby naturalnie wzmocnić organizm, można na przykład regularnie pić koktajle sporządzone na bazie liści pokrzywy. Taką kurację warto stosować wiosną i latem, kiedy pod ręką mamy świeże liście, a zimą można popijać herbatę przyrządzoną z suszonych łodyżek. Jak przyrządzić taki napar? Wystarczy zalać listki wrzątkiem i pozostawić na piętnaście minut pod przykryciem. Uzyskany w ten sposób napój zadziała od wewnątrz i na zewnątrz, a na pewno pomoże w walce ze stresem. Można go swobodnie łączyć z innymi ziołami – jest bardzo bezpieczny i nie da się go przedawkować.

Picie pokrzywy - właściwości
Pokrzywa na trawienie

Pokrzywą w układ moczowy

Pokrzywa to w gruncie rzeczy bardzo niepozorna roślina, której mocnym atutem są jej właściwości moczopędne. Liście pokrzywy uchodzą więc za niezastąpione w leczeniu między innymi kamicy nerkowej czy schorzeń układu moczowego. Wspomaga ona trwałe wydalanie z organizmu szkodliwych substancji (choćby złogów kwasu moczowego). Działa detoksykująco, a jednocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. Reasumując, w medycynie naturalnej wyciąg z liści pokrzywy powszechnie stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, podczas skąpomoczu (zbyt skąpego wydalania moczu) oraz pomocniczo w kamicy moczowej i dnie moczanowej. Pokrzywa ma też lecznicze właściwości przy chorobach reumatycznych oraz niektórych chorobach skóry. Pomaga zwalczyć trądzik i inne zmiany skórne.

Pokrzywa na trawienie

Regularne picie naparów czy dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek skutecznie przyspiesza przemianę materii i zwalcza nadmierny apetyt. Związki zawarte w liściach pokrzywy oczyszczają organizm z toksyn i delikatnie „porządkują” bałagan w układzie trawiennym. Uczestniczą też w odprowadzaniu złogów żółciowych i wpływają korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się często w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, przy nieżytach żołądka i jelit, a także podczas biegunek.

Dobra jakość to dobry efekt

Kupując zioła w postaci pokrzywy zwyczajnej, warto wybrać dobrą jakość, bo tylko taka przyniesie efekty w postaci poprawy naszego zdrowia. Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W ziołolecznictwie pokrzywa jest traktowana jak naturalny antybiotyk. Właśnie dlatego kupując liście pokrzywy, warto zwrócić na certyfikaty „bio” i wybrać sprawdzony produkt z gwarancją jakości.

Pokrzywa w kulinariach to smak warty poznania

Z pokrzyw można ugotować bardzo smaczną zupę, której smak da się podkreślić dodatkiem w postaci jajka w koszulce. Z wiosennych, chrupiących liści pokrzywy warto zrobić pyszną sałatkę z truskawkami, migdałami, mozzarellą i miodowym dressingiem. Warto zaczynać dzień od soku ze świeżo zerwanych pokrzyw, które niwelują oznaki zmęczenia, a koktajle na bazie tej niepozornej roślinki to bogactwo witamin i minerałów. Z pokrzywą naprawdę można wyczarować kulinarne cuda, a przynajmniej warto spróbować.

Pokrzywa w kuchni