Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.
?Morderca tłuszczu? - tak Amerykanie nazywają czerwoną herbatę Pu-Erh. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkową skuteczność herbaty Pu-Erh w walce z tłuszczem potwierdzają francuskie badania przeprowadzone w jednej z Paryskich klinik. 88 proc. pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Ciekawym jest fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Ważne jest również to, że spadek wagi się utrzymywał. Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić osoby, które kilogramów nie chcą utracić.
Właściwości zdrowotne:
Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Herbata ta ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka:
- skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
- obniża poziom cholesterolu
- pomaga w koncentracji i w poprawie pamięci
- poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
- hamuje zmiany miażdżycowe
- reguluje przemiany materii
- wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
- zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
- przyspiesza trawienie alkoholu
- pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
- reguluje działanie układu pokarmowego
- ma właściwości moczopędne
- obniża ciśnienie i wzmacnia organizm.