PU ERH Z DODATKIEM OWOCÓW? DLACZEGO NIE!

Autor:: teaclub plaza W: Herbata Dnia: piątek, maja 6, 2016 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1001

Historia herbaty pu erh sięga dynatii Tang w latach 618 – 907. Pu erh to herbata uzyskiwana poprzez poddawanie liści camelia sinesis krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszczy ich kształtu, lecz barwi je na czerwony kolor. Proces ten ma na celu uzyskanie ciemnobordowego naparu o ziemistym posmaku. Ale czy tylko? Najwięcej herbat czerwonych pu erh produkuje się w Chinach oraz na Tajwanie. Nazywane „zabójcami tłuszczu” mają wiele innych właściwości zdrowotnych. Napar, który otrzymamy z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, przez co stymuluje
pracę jelit przyspieszając metabolizm. Efektem jest łatwiejsze spalanie tłuszczów. Dodatkowo, otrzymany napar jest bogaty w mikroelementy takie jak fluor, wapń, mangan. Poprawia koncentrację i pamięć przy jednoczesnej lepszej pracy nerek. Również obniża poziom cholesterolu („złego” -> LDL) i ciśnienia krwi, a przy tym poprawia krążenie.

Czy to prawda, że tylko klasyczny pu erh może wzmocnić nasz organizm? Herbata czerwona również z dodatkiem żurawiny (duża zawartość witaminy C) czy pomarańczy bądź cytryny (orzeźwiający smak) posiada swoje właściwości. Poprzez naturalny dodatek zmienia się zapach herbaty, czasami kolor naparu ma inny odcień, lecz główne cechy pu erh pozostają. Aby zmniejszyć intensywność naparu można spróbować różnych nut smakowych. Słodkiej, deserowej, gdzie nasza herbata będzie mieć w składzie płatki kokosa, czekolady czy karmelu jak Pu Erh Exotic. Taki napar będzie idealny na porę popołudniową zamiast słodkiego ciastka. Jeśli mamy ochotę na coś wyrazistego to zawsze można spróbować np. Pu Erh Rozgrzewający Poncz, który w swym składzie posiada kardamon oraz goździki. Intensywna, korzenna nuta rozgrzeje nas w
chłodne, jesienne wieczory. Natomiast, gdy za oknem świeci słońce, a na termometr wskazuje 28 st. C w cieniu warto sięgnąć po herbatę, która będzie zawierać skórkę pomarańczy lub cytryny, grapefruit, żurawinę, papaję, mandarynkę. Można zaparzyć taką mieszankę jak Pu Erh Tangela, schłodzić ją, a następnie podawać z kostkami lodu. Orzeźwienie gwarantowane!

Osoby ceniące sobie niebanalne aromaty i smaki mogą pokusić się o spróbowanie rarytasów takich, jak chociażby Pu Erh Superior Organic. Listki zbierane są, a następnie selekcjonowane z najwyższą starannością. Odpowiednio wyszkoleni pracownicy pozyskują je z sędziwych krzewów herbacianych. Na okres 11 lat pozostawia się uzyskane listki w specjalnych pomieszczeniach, aby mogły nabrać swoich właściwości, a także niespotykanego aromatu i zapachu. Im dłużej ta herbata
„leżakuje” tym jest bardziej poszukiwana. Najkosztowniejsze pu erh'y, które stają się rarytasami na rynku światowym mają nawet po... 60 lat!