ROOIBOS – IDEALNY NA LATO

Autor:: teaclub plaza W: Zioła Dnia: środa, maja 4, 2016 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1777

Lato trwa. Pogoda nas nie rozpieszcza, bywa kapryśna. Doszłam do wniosku, że idealnym rozwiązaniem na letnie dni,  zarówno te upalne, jak i deszczowe jest rooibos. W zależności od pogody stosuję dwa różne sposoby parzenia, ale o tym za chwilę. Dlaczego akurat rooibos? Po pierwsze nie zawiera teiny, więc możemy podawać go również najmłodszym. Po drugie doskonale nawadnia organizm, gdyż jest źródłem minerałów, takich jak: żelazo, sód i potas – myślę, że nie tylko mi doskwiera pragnienie w upalne dni. Doskonale też wspomaga regenerację skóry, która narażona jest na intensywniejsze działanie promieni słonecznych. Nie wiem jak u innych, ale u mnie latem krem z wysokim filtrem to podstawa, dlatego  też możemy pomóc skórze pijąc rooibosa. Przejdźmy do obiecanych sposobów parzenia...

Pierwszy sposób - bardzo prosty. Przygotowałam dzbanek z zaparzaczem o pojemności 1 litra. Do zaparzacza wsypałam 5 płaskich łyżeczek klasycznego rooibosa, a następnie zalałam białym wrzątkiem (temp. ok. 95st.C). Chcąc otrzymać intensywniejszy smak, parzyłam rooibosa ok. 8 min. Gotowy napar można przelać do ulubionych kubków lub filiżanek.


Drugi sposób - „na zimno” idealnie sprawdzi się, gdy temperatura za oknem jest wysoka. Napar najlepiej przygotować wieczorem przed pójściem spać ;) Jak przygotowałam ice tea z rooibosa? Również wykorzystałam dzbanek z zaparzaczem o pojemności 1 litra. Do zaparzacza wsypałam 6 płaskich łyżeczek rooibosa i zalazłam wodą o temperaturze pokojowej. Jeżeli ktoś lubi to można dodać jakieś owoce np. plasterki cytryny czy pomarańczy, ale również owoce sezonowe, takie jak: truskawki, maliny, jagody, porzeczki. Mogą to być też listki mięty. Eksperymentowanie ze smakiem wskazane :)

Odstawiłam dzbanek na noc do lodówki, a rano napar był gotowy do picia i przyjemnie orzeźwiał. Warto pamiętać, że przy parzeniu „na zimno” należy nasypać trochę więcej rooibosa, żeby odpowiednio się zaparzył.

Dookoła jest wiele butelkowanych ice tea, a możemy przygotować ją sami, w 100% naturalną. Doskonale orzeźwia, a poza tym dostarcza nam wielu cennych składników.