Róża - bogactwo witamin

Autor:: teaclub plaza W: Dodatki Dnia: czwartek, czerwca 8, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1147

Róża to roślina zachwycająca nie tylko swoim wyglądem, ale także mogąca poszczycić się bardzo cennymi i pożytecznymi właściwościami. Można z niej wykorzystać prawie wszystko – owoce, liście, kwiaty oraz pączki i przetworzyć na różnoraki sposób: przygotować napar, konfiturę, syrop lub wytłoczyć olejek eteryczny.

Róża jest bowiem bogatym źródłem:

- witaminy C: odpowiedzialnej za odporność, aktywację wielu enzymów, ułatwiającą wchłanianie żelaza,

- witaminy E, która jest anytoksydantem oraz bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek,

- witamin z grupy B,  warunkująch prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, a także regulujących przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie,

- witaminy K, odrywającej kluczową rolę w ospodarce wapniowej organizmu oraz wpływającej na krzepliwość krwi,

- beta-karotenu, zapewniającego prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także wspomagającego walkę z problemami skórnymi.

O pozytywnym wpływie na nastrój podczas przebywania w ogrodzie pełnym róż i ich zapachu nie trzeba chyba wspominać.

Jak przygotować napar z suszonych pączków róży?

1/1,5 łyżeczki pączków należy zalać wrzątkiem, a następnie parzyć pod przykryciem od 5 do 7 minut. Uzyskamy wtedy lekko złocisty napój o pięknym, kwiatowym aromacie.

Suszone pączki róży, łyżeczka syropu lub konfitury mogą slużyć również jako dobroczyny dodatek do ulubionej herbaty.

Pączki róży oraz różane przetwory świetnie nadają się jako romantyczny prezent dla drugiej połówki lub jako drobny upominek w podziękowaniu, który z pewnością zachwyci nie jedną osobę.