Skład chemiczny herbaty i wpływ na nasz organizm

Autor:: Rafał Niedźwiecki W: Herbata Dnia: wtorek, listopad 3, 2015 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 40393

Liście krzewu herbacianego Camellia sinensis zawierają liczne związki chemiczne:

Teina

Działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy pobudza i pokrzepia niweluje zmęczenie poprawia koncentrację, bystrość umysłu i procesy myślowe wspomaga wydzielanie soków trawiennych poprawia wentylację płuc.skład chemiczny herbat

Teina występuje w wszystkich typach herbat, w różnych jednak ilościach. Najwięcej posiada jej herbata czarna /ok. 100 mg na filiżankę/, czerwona /ok. 15 mg/ a zielona zaledwie kilka miligramów.

Dla porównania filiżanka kawy posiada od 60 do 120 mg kofeiny. Działanie kofeiny i teiny na organizm ludzki różni się. Kofeina jest szybko absorbowana i powoduje niemal natychmiastowe przyśpieszenie krążenia krwi i pobudzenie układu sercowo-naczyniowego. Czas pobudzenia nie trwa jednak długo.

Teina w herbacie wywołuje odmienną reakcję. Inny składnik herbaty - polifenole zwalniają tempo przyswajania teiny co powoduje, że jest ona przyswajana dłużej przez organizm co w konsekwencji prowadzi do rozłożonego w czasie stanu pobudzenia.

W zależności od oczekiwań można zatem odpowiednio dobierać napar kawowy /szybkie i mocne lecz krótkie ożywienie/ lub napar herbaciany /dłuższe i łagodniejsze pobudzenie ale zyskujące na atrakcyjności poprzez rozłożenie w czasie/.

Jeżeli przetrzymujemy listki herbaty przez 3 minuty w naparze? Wówczas zyskuje ona działanie pobudzające. Teina jest wtedy w postaci aktywnej i wywołuje reakcje opisane powyżej.

Wydłużenie czasu parzenia do 5-6 minut powoduje, że w naparze zachodzi reakcja teiny z garbnikami, która w konsekwencji daję nieaktywną postać teiny. Otrzymany napar cechuje działanie relaksacyjne, wyciszające i uspakajające.

Zasada ta obejmuje wyłącznie herbaty czarne.

 

Związki polifenolowe /polifenole/

Właściwości:

  • przeciwutleniające - wiążą wolne rodniki,
  • odtruwające - wiążą metale i toksyny, które są następnie usuwane z organizmu
  • uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, poprawiają ich sprężystość pomagają w hamowaniu przejścia cholesterolu do krwioobiegu,
  • zapobiegają tworzeniu się skrzepów wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi)

 

Związki mineralne

  • Żelazo

Odpowiada za prawidłową strukturę krwi, braki żelaza wywołują niedokrwistość ważne ? przy braku wit. C upośledzone jest wchłanianie żelaza

  • Wapń

Bierze udział w gospodarce kostnej organizmu jego przyswajanie przez organizm jest uzależnione od poziomu witaminy D

  • Fosfor

Odpowiada za prawidłową strukturę kości i zębów przy jego niedoborze upośledzone jest wchłanianie żelaza i witamin z grupy B decyduje o prawidłowych procesach metabolicznych.

  • Selen

Przy współudziale z witaminą E walczy z wolnymi rodnikami decyduje o prawidłowym stanie skóry.

  • Potas

Wspólnie z sodem odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną organizmu

  • Cynk

Niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych

  • Magnez

Odpowiada za przewodnictwo nerwowe warunkuje prawidłowy metabolizm komórkowy. Często spotykany niedobór magnezu wywołuje zmęczenie, senność, drażliwość.

 

Witaminy w herbacie

  • Witamina A / inaczej retinol /

Warunkuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci odpowiada za proces widzenia. Niedobory wywołują stany zapalne jamy ustnej.

  • Witamina C / kwas askorbinowy /

Jest ważnym antyoksydantem/przeciwutleniaczem/. Decyduje o odporności organizmu. Warunkuje przyswajanie żelaza. Wzmacnia naczynia krwionośne. Odpowiada za gojenie się ran, różnego rodzaju uszkodzeń skóry.

  • Witamina D

Warunkuje prawidłowy wzrost i regeneracje kości i zębów. Decyduje o prawidłowym działaniu fosforu i wapnia w gospodarce kostnej organizmu. Wpływa na przewodnictwo nerwowe.

  • Witamina E

Witamina młodości i urody. Zaliczana do przeciwutleniaczy. Wzmacnia naczynia krwionośne.

  • Witamina K

Odpowiada za procesy krwiotwórcze, prawidłową krzepliwość krwi

  • Kompleks witamin z grupy B

decyduje o procesach metabolicznych organizmu.