Sposoby parzenia herbaty

Autor:: Rafał Niedźwiecki W: Herbata Dnia: środa, listopada 4, 2015 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 2709
  • Czarna herbata - czas parzenia: 2-3 minuty, do 4 minut dla koneserów mocnparzenie herbatyiejszych smaków, zalewać białym wrzątkiem o temperaturze ok. 95 stopni C wodą z pierwszego wrzenia.
  • Zielona herbata ? czas parzenia ok. 3-5 minut, zalewać w temp. 80-90 st. C. ( należy wrzącą wodę odstawić na ok. 2-3 min.) Niektóre gatunki można zaparzać dwu- lub trzykrotnie, przy czym pierwsze zaparzenie daje napar pobudzający, drugie ? uspokajający.
  • Biała herbata - czas parzenia należy wydłużyć nawet do 7-8 minut. Liście zalewamy wodą przegotowaną, a następnie przestudzoną do temperatury około 70 stopni C.
  • Czerwona herbata Pu Erh - liście herbaty należy zalewać białym wrzątkiem i parzyć około 7 minut.
  • Herbata owocowa ? woda przegotowana o temperaturze 95 stopni C. Czas parzenia 5-8 minut.
  • Yerba Mate (liście ostrokrzewu paragwajskiego) - łyżeczkę suszu zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody (nieprzygotowanej), którą po chwili odlewamy. Następnie listki zalewamy gorącą wodą o temperaturze około 70 ?C (nie wrzątkiem!) i po 5 minutach napój jest gotowy. Liście możemy zaparzać ponownie 3-4 razy. Yerba Mate wsypujemy do kalebasy - tradycyjne naczynie wykonane z owocu tykwy, tak, by wypełniła 3/4 naczynia, zalewamy małą ilością zimnej wody i odstawiamy naczynie na kilka minut. Następnie należy odlać wodę i zalać gorącą wodą. I tak przygotowany napar możemy pić przez bombillę.
  • Lapacho (drobno pocięta kora Tabebuia avellanede, drzewa rosnącego w Andach) - kopiastą łyżkę stołową Lapacho zalać ok. pół litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować (na małym ogniu) przez 5 minut, pozostawić pod przykryciem na ok. 15-20 minut. Do wywaru dodać soku z cytryny (przyspiesza wchłanianie minerałów).
  • Rooibos (suszone, pocięte liście i małe gałązki z czerwonokrzewu rosnącego w południowej Afryce) - susz zalać wrzątkiem (łyżeczka na szklankę wody) i pozostawić na ok. 5 minut. Napar można dosłodzić miodem.
  • Honeybusch: (susz z listków, młodych łodyżek i kwiatów występującego w południowej Afryce miodokrzewu) - łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i parzymy ok. 5 minut. Dobrze smakuje z mlekiem i jako herbata mrożona.