Na opakowaniu herbaty obok jej nazwy, kraju pochodzenia surowca i nazwy producenta, znajdziemy też dodatkowe oznaczenia.
- Blend - mieszanka różnych herbat.
- Broken (B) - susz z łamanych liści, który daje bardzo mocny napar.
- Dust - najmniejsze okruszki herbaty z ostatniego przesiewu. Są bardzo sfermentowane i dlatego dają mocny napar już po krótkim zaparzaniu. Najczęściej wyrabia się z nich herbaty ekspresowe.
- Fannings - pokruszone odsiewy liści herbacianych, dają mocno zabarwiony aromatyczny napój.
- Flowery (F) - herbata zawierająca najmłodsze pędy tzw. flesze z pączkiem i dwoma listkami.
- Golden (G)- wysokogatunkowa herbata dająca bursztynowy napar.
- Orange (O) - nie ma nic wspólnego z pomarańczą, oznacza królewski gatunek herbaty otrzymywany z drugich liści na gałązce.
- Pekoe - susz z liści grubych i krótkich.
- Pure - bez żadnych domieszek, czyli herbata jednego gatunku o naturalnym aromacie.
- Souchong (S) - herbata zawierająca duże, twarde, zwijane podłużnie liście o nierównych brzegach. Tak określa się też chińskie herbaty dymne.
- Specjal lub Supreme - herbata wyjątkowa, doskonała, ale należy to traktować raczej jako zachętę do kupna niż określenie rodzaju herbacianego surowca.
- Tip (T) - herbata najwyższej jakości, otrzymywana z nierozwiniętych pączków liściowych lub zawierająca ich znaczne domieszki
Jeśli więc na opakowaniu widnieje skrót FOP (Flowery Orange Pekoe) - oznacza on herbatę bardzo wysokiej jakości składającą się z końcowego pączka i pierwszego liścia pędu. Zawiera tipsy - miękkie, młode liście i nie do końca rozwinięte pędy.