YERBA BEZ TAJEMNIC

Autor:: teaclub plaza W: Zioła Dnia: poniedziałek, stycznia 22, 2018 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1055

Yerba Mate bez tajemnic

Yerba Mate jest naparem przygotowywanym z liści i gałęzi Ostrokrzewu paragwajskiego. To zielone drzewo występuje na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii oraz Urugwaju. Napar ten swoją popularność zawdzięcza niezwykłym właściwością oraz bogactwem smaku.

Yerba mate często określana jest jako lepsza alternatywa kawy i trudno się z tym nie zgodzić bowiem zawarta w niej kofeina doskonale pobudza nasz organizm. Ponadto wzmaga ona koncentrację a także łagodzi uczucie zmęczenia. Polepsza ona nasze samopoczucie a także reguluje ciśnienie. Yerba mate ze względu na wiele składników odżywczych doskonale odżywia nasz organizm a nawet oczyszcza go z toksyn, zmniejsza również uczucie głodu a zatem może być ona stosowana w dietach odchudzających. Napar ten nie uzależnia i nie powoduje rozdrażnienie a także nie podrażnia żołądka oraz nie wypłukuje magnezu z organizmu tak jak kawa.

Jak przygotować dobrą Yerbę?

Po pierwsze nie możemy zalewać jej wrzątkiem. Temperatura wody powinna wynosić ok 70 do 80°C. Aby prawidłowo przyrządzić napar niezbędne będą:

  • bombilla czyli tradycyjna rurka do picia Yerba mate, wykonana ona może być z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej

  • matero naczynie wykonane z owocu Calabazy, tykwy zwyczajnej lub z odpowiednich gatunków drzew tropikalnych, wszystkie te rodzaje mater wymagają odpowiedniej pielęgnacji

Pierwszym etapem w przygotowaniu naparu jest wsypanie Yerby do naczynia. Osoby początkujące powinny zacząć od 2-3 łyżeczek suszu. Następnie należy sprawić aby cały susz opadł na dno naczynia a na górze pozostały tylko większe części w tym celu należy zakryć górny otwór naczynia następnie odwrócić do góry dnem i kilkakrotnie potrząsać naczyniem. Kolejnym krokiem jest włożenie bombilli nie mieszając już suszu, następnie tak przygotowane naczynie zalewamy wodą. Zalany susz parzymy około 3 do 5 minut, im krótszy czas parzenia tym delikatniejszy smak naparu. Susz możemy parzyć kilkakrotnie tak długo aż wyczuwalny jest smak naparu.

Powinniśmy pamiętać jeszcze o jednej ważnej rzeczy nowa calebasa powinna być odpowiednio przygotowana i przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Do naczynia wykonanego z tykwy wsypujemy fusy Yerby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 24 godziny. Następnie po wylaniu fusów z naczynia należy pozbyć się miąższu. Wykonujemy to za pomocą łyżeczki delikatnie aby nie uszkodzić naczynia. Następnie wydrapane naczynie opróżnić i opłukać.

Po takim przygotowaniu naparu możemy się cieszyć smakiem i właściwościami Yerba mate.