Zawsze smaczna i aromatyczna herbata

Autor:: Rafał Niedźwiecki W: Herbata Dnia: środa, listopada 4, 2015 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 823
  1. Świeże listki herbaciane - powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku lub oryginalnej trójwarstwowej torebce, z dala od obcych aromatów.
  2. Świeża woda- czajnik napełniony przefiltrowaną wodą. Ważne jest, aby nie była zbyt twarda ani mineralizowana. Woda nie powinna się długo gotować, przy pierwszych oznakach wrzenia należy ją zdjąć ze źródła ciepła. Ma wtedy białe mętne zabarwienie - stąd nazwa biały wrzątek.
  3. Czysty dzbanek - należy usuwać osad z tianiny żeby herbata nie była zbyt gorzka. Dwie deserowe łyżeczki sody rozpuszczone w gotującej wodzie pozwolą w ciągu 2-3 godzin usunąć osad.
  4. Ciepły dzbanek - należy opłukać go ciepłą wodą przed zaparzeniem listków. Zapewni to, że wlewana do dzbanka woda pozostanie w momencie wrzenia przy zetknięciu się ze ściankami.
  5. Odpowiednia ilość herbaty - jedna łyżeczka, tj. 2-3 gramy herbaty na ok. 200 ml wody. Parząc w dzbanku należy wsypać 1-2 łyżeczki dodatkowo.
  6. Prawidłowy czas parzenia - uwzględniając typ i gatunek herbaty.
  7. Zawsze należy zamieszać napar herbaciany przed podaniem.
  8. Podawanie herbaty zaraz po zaparzeniu - będzie ona niesmaczna, jeśli pozostanie w dzbanku dłużej niż 10 minut.
  9. Płukanie dzbanka gorącą wodą ? po użyciu nigdy nie myć w zmywarce i stosować detergentów.