Zielone złoto

Autor:: teaclub plaza W: Herbata Dnia: czwartek, kwietnia 13, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 949

Matcha to zielona herbata w proszku. Jest ona znakomitym źródłem witamin, aminokwasów, minerałów no i oczywiście polifenoli, które oczyszczają nasz organizm oraz zapobiegają chorobom nowotworowym. Jednak dlaczego jest ona tak wyjątkowa?

Sekret kryje się już w samej uprawie krzewu. 20 dni przed zbiorami krzewy zostają przykryte bambusowymi matami. Dzięki temu w liściach zawartych jest o wiele więcej związków odżywczych, co skutkuje zwiększoną aromatycznością i słodszym smakiem. Po wysuszeniu liście poddaje się od razu sproszkowaniu, przez co uzyskujemy piękny, seledynowy kolor.

A po co herbatę proszkować?

Otóż, niektóre cenne związki zawarte w liściach nie rozpuszczają się podczas parzenia, w wyniku czego nie są dostarczane do naszego organizmu. Spożywając Matche, tak naprawdę pijemy napar wraz upudrowanymi liśćmi. Wszystkie składniki odżywcze trafiają do naszego organizmu i wspomagają go.

Matcha zapisana jest w kulturze japońskiej. Istnieje ceremonia parzenia herbaty - chanoyu. Jest ona bardzo czasochłonna, ale samo parzenie zielonej herbaty jest o wiele prostsze.

Do tradycyjnego zaparzenia zielonej herbaty potrzeba:

- bambusowy pędzelek (tak zwany chasen)

- bambusową łyżeczkę (chashaku)

- czarkę (matchawan)

Parzenie:

I. Do czarki nasyp ok.2g zielonej herbaty (1,5-2 bambusowych łyżeczek, 1-łyżeczka zwykła).

II. Zalej wodą mineralną (ok.70ml) mającą 70-80 stopni Celsjusza.

III. Wymieszaj pędzelkiem "góra"-"dół" zwiększając tempo.

IV. Postaraj się rozprowadzić proszek po całości naparu (nie trzyj o dno czarki, ponieważ możesz uszkodzić pędzelek).

V. Aby pozbyć się większych pęcherzyków powietrza, pod koniec mieszania zmniejsz prędkość, wyjmując jednocześnie pędzelek, w taki sposób,że muskasz na końcu tylko powierzchnię pianki.

VI. Staraj się wypić napar szybko, aby pianka nie opadła.

VII. Po wypiciu powinna zostać tylko odrobina pianki.