Podkategorie
Biała liściasta herbata szczyci się bogatym aromatem i delikatnym smakiem, a teren z którego pochodzi różnicuje wyczuwalne nuty od lekkich i kwiatowych, po cięższe i orzechowe. Dobrym pomysłem jest podkreślenie jej naturalnych nut dodatkiem owoców i kwiatów. Każdy znajdzie kompozycję odpowiadającą jego preferencjom.
Ten wywodzący się prosto z Chin napar jest najmniej przetworzonym gatunkiem, a dzięki temu zawiera więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona. Ma wspaniały, fenomenalnie delikatny i łagodny smak, który z pewnością docenią najwięksi smakosze najwyborniejszych naparów. Biała liściasta herbata to gatunek pochodzący głównie z Chin. Niegdyś uważana za cesarski rarytas zarezerwowany tylko dla cesarskiego dworu, dzisiaj cieszy podniebienie każdego z nas. Jasny, lekko brzoskwiniowy napar skrywa moc witamin i mikroelementów. Natomiast duże nieskręcane liście to jej znak rozpoznawczy.
Herbata z chińskiej prowincji Fujian zawiera bardzo dużą ilość biało-srebrzystych pączków. Zbierane są one w pierwszych promieniach słońca w ciągu dwóch pierwszych tygodni sezonu zbiorów.
Produkowana jest w prowincji Fujian. Małe pączki zrywane jeszcze przed otwarciem poddawane są procesowi więdnięcia, który pozbawia ich naturalnej wilgoci, a następnie suszone na słońcu.
Trzy gatunki białej herbaty: Shou Mei, Pai Mu Tan i Snow Buds z domieszką chińskiej banchy urozmaicone kawałkami białej czekolady i słodką truskawką.
Biała herbata pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan. Są to suszone na słońcu pączki, zwane "dzikimi pąkami". Zachwycą każdego swoim pięknym, niespotykanym wyglądem.