Kawa z wyselekcjonowanych ziaren...
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Meksyku. Kawa idealna pod szybki przelew, sprawdza się wyśmienicie do ekspresów przelewowych. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Dostępność:
Cena: 15,00 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 150,00 zł
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Meksyku. Kawa idealna pod szybki przelew, sprawdza się wyśmienicie do ekspresów przelewowych. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Profil sensoryczny: GREJPFRUIT - CZEKOLADA DESEROWA - ŻURAWINA
SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA:
- Batch Brew (wszelkiego rodzaju ekspresy przelewowe typu Moccamaster, Bunn)
INFORMACJE:
kraj: Meksyk
lokalizacja: Puebla, Nahua
producent: Mali producenci
odmiana: Różne odmiany
obróbka ziaren: Honey Process
wysokość (m n.p.m.): 1200 - 1500
dostawca zielonych ziaren: BELCO
Gdzie jest wypalana?
Kawa z warszawskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS jakości Specialty Coffee. Palarnia ceni sobie słodycz i balans w kawie, a ziarna wypalane są w piecach rzemieślniczych LORING i DIEDRICH. O ziarna dbają już od najwcześniejszych etapów, zaraz po zbiorach biorą udział w cuppingach, mając możliwość wyboru najlepszych i najświeższych ziaren.
Skąd pochodzi?
Nahua pochodzi z trzech gospodarstw Finca Husmaya zarządzanej przez Rodolfo Carcamo Galinda, Finca La Puebla zarządzanej prze Nicolasa Martineza Almanza i La Nueva zarządzanej przez Juana Manuela Chacona. Każde z gospodarstw zatrudnia na stałe około 20 osób do utrzymania uprawy, nawożenia gleby, odnowienia najstarszych działek. Do nawożenia używają nawozu przygotowanego z Cascary.
La Laja to firma produkująca kawę położona w południowym Meksyku, która współpracuje z małymi producentami. Aktualnie zarządzają trzema młynami, które położone są w trzech regionach: Puebla, Veracruz i Chiapas. Posiadają certyfikat Rainforest Alliance, UTZ (program certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla kawy, kakao i herbaty) oraz 4C (certyfikat, który działa na rzecz zrównoważonego łańcucha dostaw kawy i poprawy standardu życia rolników). Firma opracowała również programy społeczno-gospodarcze, m.in. produkcja sadzonek dostarczanych producentom, szkolenia, kredyty oraz możliwość udziału w produkcji/przetwarzaniu kawy. La Laja wspiera również miejscową społeczność, organizuje zajęcia rekreacyjne, dzięki którym najbardziej potrzebująca społeczność może się rozwijać i edukować.
W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.
Jak będzie zapakowana?
Przy zakupie 250g, kawa wysyłana jest w oryginalnym opakowaniu. W przypadku zakupu 50g, 100g lub ich wielokrotności, kawa wysyłana jest w torebkach Tea Club.