Jedna porcja sproszkowanej herbaty...
Jedna porcja sproszkowanej herbaty Matcha w saszetce zawierającej 1,5g. Jej zapach przypomina świeżo skoszoną łąkę, z nutą dojrzałych orzechów.
349 | OX-810231
Dostępność:
Cena: 5,50 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 150,00 zł
Jedna porcja sproszkowanej herbaty Matcha w saszetce zawierającej 1,5g. Pochodzi z Japoni, z regionu Kakegawa w prefekturze Shizuoka.
Nazwa Hisui jest tłumaczona z języka japońskiego jako "nefryt", co bezpośrednio nawiązuje do koloru liści, z których robiona jest Matcha. Ta propozycja doskonale nadaje się do ceremonii przyrządzania tradycyjnego naparu, ale również może być używana jako dodatek do wypieków lub jako składnik koktajli i shake'ów. Jej zapach przypomina świeżo skoszoną łąkę, z nutą dojrzałych orzechów z bardzo długo utrzymującym się posmakiem pełnego "body" naparu.
Napar z Matchy składa się z samych liści, które wcześniej zostały sproszkowane. Dzięki temu spożywamy całe liście zielonej herbaty, w dodatku tej najwyższej jakości. Matcha dostarcza do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż tradycyjny napar z liści zielonej herbaty. W matchy znajduje się bardzo dużo antyoksydantów zwanych polifenolami. Szacuje się, że jeden kubek Matchy jest równowartością nawet 10 kubków zielonej herbaty.
Regularne picie zielonej herbaty, w tym również Matchy, ma działanie stabilizujące nastrój, zmniejszające stres i niepokój. Ponadto, Matcha zawiera tak dużo teiny, że często nazywana jest "herbacianym espresso". Pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3 do 6 godzin.
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie plantacji wynosi wtedy 90%, a cały ten proces sprawia, że liście są bogatsze w antyoksydanty. Stosunkowo długi czas spędzany w zacienieniu owocuje specyficznym smakiem umami, który nazywany jest piątym smakiem.
Jedna saszetka wystarcza na przygotowanie jednej porcji naparu. Idealnie sprawdza się w celach degustacyjnych lub w podróży.
Sposób przygotowania:
Wsypać jedną saszetkę do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80°C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez około 30 sekund. Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój z apetyczną pianką na powierzchni.