AKCESORIA 

Akcesoria do herbat, ziół i kaw ułatwiają parzenie i przechowywanie naszych ulubionych pozycji. Aby w pełni zachować smak i zapach kupionej przez nas herbaty, należy ją odpowiednio przechowywać. Do tego celu najlepiej nadają się szczelnie zamykane puszki do herbaty, które mogą również stanowić element wystroju wnętrza naszej kuchni. Równie istotne jest, aby do każdego rodzaju herbaty dobrać odpowiednie zaparzacze. Pamiętajmy, że herbata zielona potrzebuje więcej miejsca, niż herbata czarna, warto więc wybrać do niej większy zaparzacz, natomiast jeśli często pijemy rooibosa należy zwrócić uwagę, aby zaparzacz nie miał zbyt dużych oczek.

Sortuj po
na stronę

Akcesoria do herbat, ziół i kaw są w gruncie rzeczy niezbędne w kuchni każdego kto ceni sobie wysoką jakość, a w tym wypadku wysoką jakość naparu.

Dbać należy przede wszystkim o odpowiednie przechowywanie produktu, by zachować jego naturalny smak, kryjący nierzadko pełną gamę aromatyczną. Zarówno ziarna kawy jak i suszone listki herbaty proponujemy trzymać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej z dala od mocnych zapachów. W tym pomogą nam szczelnie zamykane puszki. Dostępne w różnych rozmiarach oraz wariantach kolorystycznych - nie tylko zachowają świeżość naszej herbaty, jej unikalny aromat, ale i wzbogacą wnętrze naszego domu o wyjątkowy element estetyczny.

Równie istotne jest, aby do każdego rodzaju herbaty dobrać odpowiedni sposób parzenia. Pamiętajmy, herbata zielona potrzebuje więcej miejsca do rozwinięcia liści, niż herbata czarna, warto więc wybrać do niej większy zaparzacz. W przypadku częstego picia Rooibosa z kolei, należy zwrócić uwagę, aby zaparzacz nie miał zbyt dużych oczek. Również w przypadku Yerba Mate najlepiej zaopatrzyć się w zaparzacz z mocno zbitą siateczką - chyba, że zdecydujemy się pójść krok dalej - w kierunku tradycyjnych metod parzenia. Do tego będzie potrzebne odpowiednie naczynie: ceramiczne matero, kalebasa lub też naturalna tykwa z wydrążonego owocu oraz nieodzownie - bombilla (słomka, bambusowa bądź metalowa zakończona filtrem często w kształcie zbliżonym do łyżeczki). Do degustacji zielonej sproszkowanej herbaty Matcha ponadto warto zaopatrzyć się w specjalnie wyprofilowaną czarkę Chawan, bambusową miotełkę Chasen oraz łyżeczkę Chashaku, dzięki którym w progach Państwa domów zagości klimat japońskich ceremonii parzenia herbaty.