Żółta 

Herbata żółta to nieliczna grupa herbat, która produkowana jest wyłącznie w Chinach. Legendy głoszą, że przez wiele lat produkowana była jedynie na dwór cesarski. Herbata żółta ma świetny wpływ na układ pokarmowy, zawiera wiele mikroelementów i niewiele teiny dzięki czemu może być spożywana również wieczorem. Napar wyróżnia się poprzez niecodzienny proces produkcji,fermentacji nieenzymatycznej, a mianowicie jeszcze gorące liście poddawane są obróbce, a następnie duszeniu we własnych sokach. Dzięki czemu uzyskujemy intensywny smak o ciekawych słodkich nutach. 

Sortuj po

Herbata żółta to bardzo rzadka i wciąż mało popularna odmiana herbaty liściastej. Głównym czynnikiem wpływającym na jej ogarniczoną popularność jest jej wysoka cena. Łączy się ona jednak nierozerwalnie z wysoką jakością tej herbaty i utrudnionym procesem produkcji. Żółta herbata liściasta cechuje się bardzo wysoką zawartością polifenoli, czyli naturalnych antyoksydantów. Regularne picie naparu z żółtej herbaty gwarantuje lepszy wygląd skóry i włosów oraz lepsze samopoczucie. Dodatkowo niska zawartość teiny pozwala pić ją wieczorami bez efektu zbędnego pobudzenia i dodatkowo dzięki temu jest łagodna dla żołądka. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości w przeszłości zarezerwowana była tylko dla cesarza chin. Dzięki temu zyskała przydomek herbaty cesarskiej i została naznaczona mianem luksusowej. Obecnie żółtą herbatę może pić już każdy, jednak nie straciła ona na swojej luksusowości. Liściaste herbaty żółte są dostępne w naszym sklepie stacjonarnym i w sklepie internetowym. Wszystkie nasze herbaty pochodzą ze sprawdzonych upraw i przechodzą pozytywnie europejskie atesty jakości.

Żółtą herbatę od innych odmian camellia sinesis odróżnia proces produkcji. Liście żółtej herbaty zostają poddane działaniu fermentacji nieenzymatycznej. Polega ona na wielokrotnym podgrzewaniu i chłodzeniu liści. Uzyskując dzięki temu jej unikatowe właściwości i smak.

Doskonałym przykładem herbaty żółtej jest Yunnan Yellow Mao Feng. Delikatne, skręcone listki zachwycają odcieniem żółtego na zewnętrznej stronie listka. Po zaparzeniu napar ma słomkową barwę z lekkim odcieniem łososiowego przy brzegu naczynia. W smaku dominuje nuta orzechowa, która pod koniec przechodzi w lekko winny, słodki posmak. Polecamy ją do spożywania przez cały dzień. Niska zawartość garbników działa tonizująco, natomiast niski poziom teiny zapobiegnie nadmiernemu pobudzeniu pod wieczór.

Odkryj już dzisiaj żółtą herbatę liściastą i pozwój jej przenieść Cię na cesarski dwór.