Podkategorie
Świeżo palona? Świeżo zmielona? A może tylko Arabika? W poszukiwania najlepszego (dla nas samych) smaku kawy, można kierować się wieloma aspektami. Dyskusji nie podlega jedynie fakt, że do tego potrzebne są ziarna wysokiej jakości - a właśnie takie znajdują się w naszej ofercie.
Ogromne znaczenie ma również metoda przygotowania kawy. Ekspres? A jeśli tak, to jaki? A może metody alternatywne? Drip, Chemex, Aeropress? A może kawiarka? Wybierając kawę do ekspresu, kolbowego, czy ciśnieniowego lub do kawiarki, należy wybrać kawę paloną w stopniu średnim. Dzięki temu uzyskamy bardzo aromatyczny napar, z niedużą goryczką, a może nawet lekką nutą słodyczy. Z kolei jasne palenie dedykowane jest raczej do metod alternatywnych, czyli wszelkiego rodzaju metod przelewowych, v60, chemex, aeropress lub french press.
Obecnie kawę produkuje się prawie na całym świecie. Chociaż to kraje takie jak Kolumbia, czy Brazylia to te, które produkują jej najwięcej. Popularnymi krajami pochodzenia kawy jest również Etiopia, Kenia, czy Gwatemala. Tylko czy ma dla nas znaczenie, skąd pochodzą ziarna, skoro później i tak wszystkie są palone i wyglądają podobnie? Tak! Ma to nieraz ogromne znaczenie. W tych krajach mogą panować zupełnie inne warunki atmosferyczne. Temperatura, opady deszczu, wysokość uprawy i oczywiście sama gleba - to wszystko wpływa na wygląd i smak ziarna.
Świeżo palona? Świeżo zmielona? A może tylko Arabika? W poszukiwania najlepszego (dla nas samych) smaku kawy, można kierować się wieloma aspektami. Dyskusji nie podlega jedynie fakt, że do tego potrzebne są ziarna wysokiej jakości.
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Meksyku. Kawa idealna pod szybki przelew, sprawdza się wyśmienicie do ekspresów przelewowych. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Kawa z charakterem. Nietuzinkowa mieszanka arabiki i robusty z Brazylii. Prawie całkowicie pozbawiona kwasowości, jednak zdecydowana i intensywna w smaku. Świetnie smakuje w klasycznym americano, a w połączeniu z mlekiem lub napojem sojowym zyskuje dużo łagodności.
W smaku łagodna, charakteryzuje ją niska, przyjemna kwasowość i wyraźnie wyczuwalne orzechowe nuty. Idealna do przygotowania perfekcyjnego espresso w prawdziwie włoskim stylu.
Wyjątkowe połączenie brazylijskiej arabiki z robustą indyjską. Mocne body i wysoka zawartość kofeiny sprawiają, że mieszanka idealnie sprawdzi się w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. Kawa bez większej kwasowości, wypalana we włoskim stylu.
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Tanzanii. Kawa idealna pod espresso, sprawdza się wyśmienicie parzona w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Kawa stworzona z miłością. Torino to mieszanka trzech arabik jakości speciality dedykowana do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach i automatach kawowych. Charakteryzuje się wyczuwalną słodyczą, łagodnością, niską kwasowością i pełnym body.
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Zambii. Kawa idealna do przygotowania w dripie, Chemexie, czy Aeropressie. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Zestaw zawiera 3 kawy klasyczne pochodzących z różnych regionów, zapakowany ozdobnie w celofan.
Smak i aromat Turquino jest porównywany przez znawców do Blue Mountain z Jamajki. W tej kubańskiej pozycji odnajdziemy unikalny dymny posmak oraz nutę tytoniowych liści, połączoną z aromatem czekolady i korzeni.
Kawy kolumbijskie cenione są przez smakoszy i wielbicieli kaw stonowanych z wyczuwalną nutą owocową