Klasyczna 

Podkategorie

  • Według metody parzenia

    Świeżo palona? Świeżo zmielona? A może tylko Arabika? W poszukiwania najlepszego (dla nas samych) smaku kawy, można kierować się wieloma aspektami. Dyskusji nie podlega jedynie fakt, że do tego potrzebne są ziarna wysokiej jakości - a właśnie takie znajdują się w naszej ofercie.

    Ogromne znaczenie ma również metoda przygotowania kawy. Ekspres? A jeśli tak, to jaki? A może metody alternatywne? Drip, Chemex, Aeropress? A może kawiarka? Wybierając kawę do ekspresu, kolbowego, czy ciśnieniowego lub do kawiarki, należy wybrać kawę paloną w stopniu średnim. Dzięki temu uzyskamy bardzo aromatyczny napar, z niedużą goryczką, a może nawet lekką nutą słodyczy. Z kolei jasne palenie dedykowane jest raczej do metod alternatywnych, czyli wszelkiego rodzaju metod przelewowych, v60, chemex, aeropress lub french press.

  • Według pochodzenia

    Obecnie kawę produkuje się prawie na całym świecie. Chociaż to kraje takie jak Kolumbia, czy Brazylia to te, które produkują jej najwięcej. Popularnymi krajami pochodzenia kawy jest również Etiopia, Kenia, czy Gwatemala. Tylko czy ma dla nas znaczenie, skąd pochodzą ziarna, skoro później i tak wszystkie są palone i wyglądają podobnie? Tak! Ma to nieraz ogromne znaczenie. W tych krajach mogą panować zupełnie inne warunki atmosferyczne. Temperatura, opady deszczu, wysokość uprawy i oczywiście sama gleba - to wszystko wpływa na wygląd i smak ziarna.

  • Według palarni

    Świeżo palona? Świeżo zmielona? A może tylko Arabika? W poszukiwania najlepszego (dla nas samych) smaku kawy, można kierować się wieloma aspektami. Dyskusji nie podlega jedynie fakt, że do tego potrzebne są ziarna wysokiej jakości.

na stronę
Pokazuje 13 - 22 z 22 elementów