Arabika, Robusta, czy Liberyka

Autor:: teaclub plaza W: Kawa Dnia: środa, maja 4, 2016 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1582

Wbrew pozorom, które sprawia tytuł tego artykułu nie będziemy tutaj omawiać zaklęć magicznych z książki dla dzieci. Arabika, Robusta i Liberyka to finezyjnie nazwy najpopularniejszych gatunków kaw. Z takimi określeniami możemy spotkać się na opakowaniach praktycznie wszystkich kaw jakie widujemy w sklepach, a jak wykorzystać tę informację? O tym poniżej.

ARABIKA – to najpopularniejszy gatunek kawy. Został on rozpropagowany ze względu na swój delikatny, a zarazem bogaty smak i aromat. Często towarzyszy mu, charakterystyczna dla tego gatunku, kwaskowość porównywana do smaku cytrysów. Pianka powstająca przy parzeniu jest bardzo delikatna, a zawartość kofeiny, w stosunku do pozostałych gatunków kawy, niska. Dla plantatorów kawy kłopotliwa jest jednak wybredność tych krzewów co do warunków atmosferycznych, a także niska odporność na choroby, stąd też jej wyższa cena. Gatunek kawy polecany dla kawoszy i osób lubiących delektować się zróżnicowanym smakiem. Także dla osób, którym kawa nie do końca służy, ale nie chcą z niej rezygnować – niska zawartość kofeiny spowoduje mniejsze rozdrażnienie żołądka.

ROBUSTA – jest to gatunek kawy zdecydowanie łatwiejszy do uprawy, co skutkuje niższą ceną. W smaku od Arabiki odróżnia ją zdecydowana goryczka i silniejsza kwaskowość. Subiektywnie wydaje się ona mocniejsza w smaku, jednak nie jest to spójne z jej aromatycznością, która pozostawia wiele do życzenia. Zawiera ona jednak więcej kofeiny niż Arabika, a pianka powstająca przy parzeniu jest dużo grubsza i czasem przypomina nawet warstwę spienionego mleka. Dlatego właśnie bardzo często tworzy się mieszanki ziaren Arabiki i Robusty. Polecana osobom, którym zależy na pobudzającej mocy kawy oraz poszukującym silnych wrażeń.

LIBERYKA – gatunek kawy uprawiany głównie w Afryce. Jego główną cechą rozpoznawczą jest bardzo duży plon, jednak okres wzrostu tych krzewów jest dość nierównomierny, co utrudnia ich uprawę. W smaku Liberyka najbardziej przypomina Arabikę, jednak jest mniej aromatyczna. Dla osób chcących poznać smak tego najmniej popularnego gatunku kawy oraz poszukujących nowości.