To wyjątkowy gatunek herbaty, który charakteryzuje się intensywnie ciemną barwą i wyrazistym smakiem. Ma specyficzny smak, który określany jest jako ziemisty z lekką goryczką. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również obniża cholesterol i chroni zęby przed próchnicą. Pu Erh poprawia pamięć, normalizuje poziom ciśnienia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Długość procesu leżakowania determinuje skuteczność jej walki z nadmiernymi kilogramami i niechcianym cholesterolem, a także wpływa na głębię jej smaku.
Tradycyjna herbata czerwona Pu Erh, wytwarzana ręczną metodą. Intensywna w smaku o właściwościach wspomagających nasz układ trawienny.
Znana jako Xiao Tuocha lub Small Bowl Tea. Polecana do przygotowywania na sztuki. Każda zapakowana w białą bibułkę. Nadaje się do wielokrotnego parzenia. Oczyszcza i wzmacnia organizm.
Czerwona klasyczna herbata Pu erh pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan. Charakteryzuje się delikatniejszym i łagodniejszym smakiem. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji oraz wydłużonemu etapowi leżakowania na miarę 11 lat, herbata uzyskuje niepowtarzalne właściwości zdrowotne.
Popularna czerwona chińska herbata typu Pu Erh, która reguluje poziom cholesterolu, wspomaga procesy trawienne, pomaga obniżyć zawartość tłuszczu w organizmie.
Czerwona herbata Pu Erh jest uważana za jedną z najbardziej aromatycznych herbat. Wyróżnia ją ziemisty posmak o korzennej nucie i specyficzny zapach. Zawiera bardzo dużo enzymów i polifenoli. To im zawdzięcza swoje charakterystyczne właściwości odchudzające. Właśnie dlatego osoby przebywające na różnych dietach chętnie raczą się tym wybornym naparem. Można pić nawet kilka filiżanek Pu Erh dziennie. Najlepiej pić tę herbatę pół godziny po każdym posiłku.
Wybierając swoją kompozycję smakową, warto wziąć pod uwagę, że jest kilka odmian czerwonej herbaty. Nierzadko po zakończeniu procesu fermentacji czerwona herbata Pu Erh dojrzewa jeszcze w specjalnych warunkach, czyli leżakuje. Te najdroższe i najbardziej wartościowe herbaty leżakują nawet pięćdziesiąt lat, zanim uzyskają odpowiednio wyraziste nuty smakowe. Produkuje się je głównie w prowincji Yunnan w Chinach.
W naszym asortymencie zebraliśmy wyjątkowe kompozycje smakowe – od tych klasycznych, pozbawionych jakichkolwiek dodatków, po te wzbogacone o owoce, kwiaty i przyprawy. Jedną z najpopularniejszych jest pełna smaku i aromatu kompozycja na bazie czerwonej herbaty Pu Erh, która zawiera egzotyczne owoce mango i papai. Często wybierana jest również Pu Erh Chińska Wiśnia, czy aromatyczne połączenie czerwonej herbaty Pu Erh Śliwka z Porzeczką. Napar ma intensywny aromat, z delikatną nutą goryczki i wyczuwalnym posmakiem, przypominającym wędzony.