Klasyczna 

Herbata zielona liściasta

W zależności od miejsca pochodzenia zielona herbata charakteryzuje się różnym smakiem. Herbaty japońskie i herbaty koreańskie cieszą oko głęboką zielenią liści, a podniebienie delikatnym, świeżym smakiem, który ma w sobie wyczuwalny smak określany jako umami. Z kolei herbaty chińskie zachwycają dużymi liśćmi, uwodzą wyrazistym, niekiedy wręcz ostrym aromatem i zadowalają podniebienia szukające mocniejszych doznań. Jednak bez względu na pochodzenie zielona herbata to skarbnica mikro- i makroelementów oraz witamin. Doskonale wpływa na trawienie, opóźnia procesy starzenia się oraz oczyszcza organizm z toksyn. Już dzisiaj wybierz swoją ulubioną herbatę klasyczną!

Japan Sencha Fukujyu

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 24 elementów

Zielona herbata powstaje z liści tej samej grupy roślin (camellia sinensis), z której otrzymuje się wszystkie inne gatunki herbaty. Przez długie lata niedoceniana przez Europejczyków, wreszcie swą popularnością dorównuje czarnej, a to za sprawą naukowych badań, z których wynika, że klasyczna zielona herbata jest skarbnicą polifenoli, antyoksydantów, witamin (A, B, C, E) i minerałów (wapń, potas, miedź, cynk).

Zielona herbata – prozdrowotne działanie

Oprócz działania pobudzającego, poprawia koncentrację, doskonale wpływa na trawienie, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i wystąpienia alzheimera, wspomaga odchudzanie i pomaga dbać o kondycję zębów i dziąseł.

Zielona herbata – gatunki

Za kolebkę zielonej herbaty uważa się Chiny, ale dzięki buddyjskim mnichom trafiła do innych krajów azjatyckich. Japonia, Korea, Sri lanka, to oprócz Chin kraje, w których uprawia się krzewy i produkuje herbatę. Klasyczne zielone herbaty różnią się od siebie ze względu na kraj pochodzenia i warunki uprawy, porę zbiorów i sposób przetwarzania.

Chińska zielona herbata

Najpopularniejsze gatunki uprawiane są w prowincjach: Yunnan, Zhejiang, Hubei, Henan, Jiangsu, Jiangxi, Anhwei. Najbardziej znane chińskie zielone herbaty to Lung Ching ("smocza studnia" - najstarsza i najpopularniejsza) oraz Gunpowder ("proch strzelniczy" - listki ciasno zwinięte na kształt kulek).

Japońska zielona herbata

Najlepsza z regionów Yome i Uji. Najpopularniejszym gatunkiem jest Bancha (4-5 zbiór herbaty między latem, a zimą), Gyokuro (najlepszy gatunek uzyskiwany poprzez zaciemnianie krzewów na 21 dni przed zbiorem), Sencha (1-2 zbiór liści, zaciemnianie 14 dni i poddana suszeniu w promieniach słonecznych) i sproszkowana Matcha (używana w japońskiej ceremonii picia herbaty).

Koreańska zielona herbata

Najpopularniejsza – uprawiana na powulkanicznej wyspie Jeju. Używana do koreańskiego, rodzinnego rytuału picia herbaty Dado. W smaku najbardziej zbliżona do herbat japońskich.