To wyjątkowy gatunek herbaty, który charakteryzuje się intensywnie ciemną barwą i wyrazistym smakiem. Ma specyficzny smak, który określany jest jako ziemisty z lekką goryczką. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również obniża cholesterol i chroni zęby przed próchnicą. Pu Erh poprawia pamięć, normalizuje poziom ciśnienia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Warto sięgnąć zarówno po herbaty klasyczne, jak i te wzbogacone o różne dodatki.
Podkategorie
To wyjątkowy gatunek herbaty, który charakteryzuje się intensywnie ciemną barwą i wyrazistym smakiem. Ma specyficzny smak, który określany jest jako ziemisty z lekką goryczką. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Nie tylko wspomaga odchudzanie, ale również obniża cholesterol i chroni zęby przed próchnicą. Pu Erh poprawia pamięć, normalizuje poziom ciśnienia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Długość procesu leżakowania determinuje skuteczność jej walki z nadmiernymi kilogramami i niechcianym cholesterolem, a także wpływa na głębię jej smaku.
Herbata Pu Erh ma znakomite właściwości odchudzające oraz obniżające poziom cholesterolu we krwi. Przy długotrwałym spożywaniu zapobiega także odkładaniu się złogów miażdżycowych w tętnicach oraz pomaga pozbywać się toksyn z organizmu. Nie każdy jednak odnajduje w sobie pasję do jej wyrazistego smaku, dlatego aby nie rezygnować z jej leczniczych właściwości proponujemy herbaty czerwone z dodatkami. Kawałki owoców, przyprawy, czy aromatyczne płatki kwiatów sprawiają, że herbata Pu Erh staje się przyjemna w odbiorze nawet dla jej sceptyków.
Tradycyjna herbata czerwona Pu Erh, wytwarzana ręczną metodą. Intensywna w smaku o właściwościach wspomagających nasz układ trawienny.
Ziemisty smak pu erha, słodycz jabłek oraz kwaskowatość dzikiej róży to czysta harmonia smaków.
Chińska herbata typu pu erh wzbogacona słodką nutą mango oraz papai. W ciemnobordowym naparze wyczuwalna jest delikatna nuta owoców egzotycznych z cytrusowym posmakiem.
Znana jako Xiao Tuocha lub Small Bowl Tea. Polecana do przygotowywania na sztuki. Każda zapakowana w białą bibułkę. Nadaje się do wielokrotnego parzenia. Oczyszcza i wzmacnia organizm.
Aromatyczne połączenie czerwonej herbaty Pu Erh z dodatkiem porzeczki, kwiatków pomarańczy i liści malin. Napar ma intensywny aromat, z delikatną nutą goryczki. Kompozycja idealna na chłodne wieczory.
Zrównoważone połączenie smaku truskawki z cytrynową nutą. Ta kompozycja z pewnością przykuwa uwagę swoim wyglądem, ale również aromatycznym zapachem.
Połączenie czerwonej herbaty Pu Erh z soczystymi winogronami, plasterkami cytryny oraz kawałkami żurawiny. Rodzynki są bogatym źródłem witamin oraz minerałów.
Kompozycja herbaty Pu Erh z cząstkami suszonej wiśni, hibiskusem, rumem oraz płatkami nagietka.
Wyjątkowa kompozycja herbaty Pu Erh z cząstkami suszonej wiśni oraz płatkami róży, które nadają kwiatową, delikatną nutę. Niezwykła pozycja dla osób chcących zacząć przygodę z herbatami czerwonymi.
Chińska herbata czerwona typu pu-erh w odsłonie idealnej na lato, wzbogacona płatkami nagietka i bławatka, a całość dopełnia egzotyczny aromat. Kompozycja sprawdzi się świetnie dla osób dbających o sylwetkę oraz chcących oczyścić swój organizm z toksyn.
Ta kompozycja to pachnące trio czerwonej herbaty typu pu erh, skórki pomarańczy oraz grejpfruta na długo zapadająca w pamięć. Propozycja rześka, intensywna z lekkim ziemistym posmakiem, idealna na gorące, letnie dni.
Czerwona herbata Pu Erh jest uważana za jedną z najbardziej aromatycznych herbat. Wyróżnia ją ziemisty posmak o korzennej nucie i specyficzny zapach. Zawiera bardzo dużo enzymów i polifenoli. To im zawdzięcza swoje charakterystyczne właściwości odchudzające. Właśnie dlatego osoby przebywające na różnych dietach chętnie raczą się tym wybornym naparem. Można pić nawet kilka filiżanek Pu Erh dziennie. Najlepiej pić tę herbatę pół godziny po każdym posiłku.
Wybierając swoją kompozycję smakową, warto wziąć pod uwagę, że jest kilka odmian czerwonej herbaty. Nierzadko po zakończeniu procesu fermentacji czerwona herbata Pu Erh dojrzewa jeszcze w specjalnych warunkach, czyli leżakuje. Te najdroższe i najbardziej wartościowe herbaty leżakują nawet pięćdziesiąt lat, zanim uzyskają odpowiednio wyraziste nuty smakowe. Produkuje się je głównie w prowincji Yunnan w Chinach.
W naszym asortymencie zebraliśmy wyjątkowe kompozycje smakowe – od tych klasycznych, pozbawionych jakichkolwiek dodatków, po te wzbogacone o owoce, kwiaty i przyprawy. Jedną z najpopularniejszych jest pełna smaku i aromatu kompozycja na bazie czerwonej herbaty Pu Erh, która zawiera egzotyczne owoce mango i papai. Często wybierana jest również Pu Erh Chińska Wiśnia, czy aromatyczne połączenie czerwonej herbaty Pu Erh Śliwka z Porzeczką. Napar ma intensywny aromat, z delikatną nutą goryczki i wyczuwalnym posmakiem, przypominającym wędzony.