Czarna herbata liściasta produkowana jest niemal na całym świecie, a jej nazwa zawsze zdradza nam swoje pochodzenie. Najpopularniejszymi regionami jest obecna Sri lanka, a której pochodzi herbata cejlońska, a także Chiny, które są głównym producentem herbaty Yunnan. Nie można również zapomnieć o herbatach szampańskich – Darjeeling. Produkowane są one w Indiach, z których pochodzi również Assam, herbata niezwykle pobudzająca. W naszej ofercie znajdziecie również herbaty czarne z Afryki, Nepalu oraz Tajlandii.
Niezwykle intensywna czarna herbata indyjska z górnego Assamu. Wyróżnia ją delikatnie korzenny smak z nutami drzewnymi, lekko ostra. Dobrze komponuje się z dodatkiem cukru lub miodu, jednak doskonale smakuje bez żadnych dodatków.
Niezwykle rzadko spotykana, czarna herbata prosto z Kolumbii. Jej liście są drobne, delikatnie skręcone, w zapachu przywołuje intensywnie winno-owocowe nuty. Po zaparzeniu napar jest przyjemnie słodki, z nutami miodu oraz karmelu.
Bardzo nietypowa pozycja dla miłośników czarnych herbat klasycznych. Darjeeling FTFGOP1 First Flush to mieszanka herbat indyjskich, pochodzących z kilku różnych ogrodów. Wszystkie liście pochodzą z pierwszych zbiorów - First Flush.
Darjeeling Gopaldhara FTGFOP1 to liście herbaty, które zbierane są w trakcie pierwszych zbiorów - First Flush. Herbata ma intensywnie kwiatowy smak, charakterystyczny dla pierwszych zbiorów herbat Darjeeling. Co więcej, można wyczuć w niej dość mocno owocowe smaki - moreli i mirabelek. Napar jest jasnozłoty.
Ręcznie zwijana herbata w formie kulek, które składają się z bardzo dużej ilości golden tipsów, a więc liści z górnej partii krzewu herbacianego. Jedna perełka waży w okolicach jednego grama i składa się z około 30 herbacianych listków.
Herbata Nepalska, która idealnie nadaje się do degustacji o każdej porze dnia. Napar daje nam łagodne nuty kwiatowe, przełamane subtelną owocowością.
Herbata pochodząca z indyjskiej prowincji Assam z drugich zbiorów charakteryzująca się wyjątkową aromatycznością i mocą.
Herbata pochodząca z indyjskich regionów Monipur, zbierana podczas drugich zbiorów. Po zaparzeniu uzyskuje piękny, miedziany kolor, a jego smak jest bardzo wyrazisty i silny.
Herbata Ceylon Dimbula to kompozycja o niskiej zawartości teiny, dzięki czemu nadaje się jako napar całodniowy.
Czarna, klasyczna herbata pochodząca ze Sri Lanki. Uzyskamy z niej napar o ciemnej, bordowej barwie oraz zrównoważonej mocy i aromatyczności.
Ciemnobordowy napar z wyjątkową miodowo-korzenną nutą. Doskonale komponuje się z dodatkiem cukru trzcinowego lub mleka.
Wysoko ceniona herbata z jesiennych zbiorów, pochodząca ze sławnej plantacji Margaret's Hope. Delikatne, zielonobrązowe liście z dużą ilością tipsów dają klarowny napar o żywej barwie i wyważonym aksamitnym smaku.