Biała herbata – pochodzenie, powstawanie, właściwości

Autor:: W: Aktualności Dnia: piątek, czerwca 29, 2018 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 3505

Herbata biała – co warto wiedzieć?

Jak wspominaliśmy we wstępie, biała herbata pochodzi z Chin. Produkowana jest z pąków i najmłodszych listków krzewu herbacianego, zbieranych wczesną wiosną. To właśnie dlatego białą herbatę uważa się za najlepszą jakościowo. Wpływa to także na jej cenę – herbata biała jest zazwyczaj droższa niż zielona i czarna.

Im młodsze listki herbaty znajdą się w suszu, tym więcej właściwości odżywczych będą zawierać, dlatego też biała herbata ma najwięcej prozdrowotnych składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Pierwsza biała herbata w postaci suszonych liści, czyli w formie jaką znamy dziś, wyprodukowana została oczywiście w Chinach już w XIII wieku, a dokładniej w południowo-wschodniej prowincji Fujian. Początkowo była ona niedostępna poza granicami Chin.

Jak powstaje biała herbata?

Wbrew pozorom, proces produkcji białej herbaty jest mniej złożony, niż w przypadku herbaty czarnej i zielonej. Pierwszym etapem, który ma miejsce tuż po zbiorze liści, jest więdnięcie. Dzięki temu ilość wody znajdująca się w listkach zostaje zredukowana. Następnie herbata zostaje poddana procesowi suszenia — niegdyś odbywało się ono na słońcu (w niektórych przypadkach nadal się to robi). Dziś jednak, by mieć pełną kontrolę nad tym procesem, białą herbatę suszy się w specjalnych suszarkach.

Biała herbata ma jasną, słomkową barwę i charakterystyczny, choć delikatny smak i subtelny aromat. Kupując tę odmianę herbaty, starajmy się wybierać herbatę liściastą i jak najmniej przetworzoną. Właśnie taką znajdziecie w naszym sklepie teaclub.com.pl, do którego serdecznie zapraszamy.

Biała herbata – właściwości

Biała herbata ceniona jest za jej dobroczynne działanie na nasz organizm. Zawiera ona bowiem najwięcej wśród wszystkich herbat polifenoli, dzięki którym wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i pomaga usuwać wolne rodniki z organizmu. Jest to szczególnie ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także w przypadku chorób układu krążenia i serca.

Ponadto, dzięki flawonoidom, biała herbata pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Co więcej, badania wykazały, że regularne picie tego rodzaju herbaty wzmacnia kości, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób narażonych na osteoporozę.

Warto także wspomnieć, że biała herbata ma działanie antystarzeniowe, wspiera regenerację komórek i pomaga zachować młody wygląd. Ponadto chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ma ona także działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Co ciekawe, biała herbata zawiera dwa razy więcej kofeiny niż herbata zielona i aż cztery razy więcej niż herbata czarna.