Czekolada i kawa

Autor:: Rafał Niedźwiecki W: Kawa Dnia: środa, listopada 4, 2015 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 960

kawa czekoladaCzy słyszeliście o Arabice, która smakuje jak wyborne czekoladowe praliny?

Ale nie o takich podobieństwach pragniemy tutaj rozważać. Kawa i czekolada to smaki, które potrafią zniewolić. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie życia zarówno bez jednego ani drugiego specjału. Połączenie aromatycznej, gorzkiej kawy i rozpływającej się w ustach prawdziwej czekolady – to poezja smaku, którą trudno opisać. A może nie warto o niej pisać, tylko po prostu się nią rozkoszować?

Czekolada, podobnie jak kawa, posiada właściwości pobudzające. Zawdzięcza to teobrominie, naturalnej substancji pochodzącej z ziaren kakaowca. Czekolada, w połączeniu z kawą, tworzy niezwykle pyszny i energetyzujący napój.

Klasycznym połączeniem kawy z czekoladą jest Mocha (Mokka). Składa się na nią (w równych proporcjach) espresso, prawdziwa gorzka czekolada i gorące spienione mleko. Wszystkie składniki łączy się przed podaniem bezpośrednio w filiżance. Tradycjonaliści uważają, że należy ją parzyć wyłącznie z kawy etiopskiej - najlepsza z nich to Arabica Mocha. Dzięki jej naturalnej, wybitnie czekoladowej nucie oraz średniej mocy otrzymamy Moche o pełni smaku i aromatu.