JAKĄ HERBATĘ WYBRAĆ DO POSIŁKU?

Autor:: Rafał Niedźwiecki W: Herbata Dnia: środa, listopada 4, 2015 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 1926

typy herbatWszystko zależy od tego, co będzie składało się na nasz posiłek. Smak herbaty powinien komponować się z posiłkiem, a nie rywalizować z nim.
Kilka propozycji jak osiągnąć harmonię potraw z naparem herbacianym:

1)  Śniadanie kontynentalne (produkty typu chleb, ser, dżem itd.) - w zależności od indywidualnych preferencji, godne polecenia są:
       •    Golden Yunnan, Golden Yunnan Superior, Yunnan Green,  Yunnan Buds, Assam Dagapur, Assam Keyhung, Assam Halmari, Assam Sewpur, Ceylon Nuwara Eliya, Ceylon Dimbula, Wscodniofryzyjska, Five o'clock,         Darjeeling   Namring, Darjeeling Margaret's Hope oraz herbaty lotnicze.


2)  Śniadanie angielskie (jajka, bekon, szynka, wędzone ryby, potrawy smażone) – najlepiej komponuje się z czarnymi klasycznymi herbatami, wśród których warto wyróżnić:
        •    Assam Dagapur, Assam Keyhung, Assam Halmari, Ceylon Nuwara Eliya i Ceylon Dimbula, Ruanda Rukeri, Lapsang Souchong, Wschodniofryzyjska, Five o'clock, Filiżanka Admirała.

3)  Przekąski – w zależności od nastroju i preferowanego smaku można wybrać wśród wielu znakomitych propozycji:
       •    Golden Yunnan, Golden Yunnan Superior, Yunnan Green, Yunnan Buds, Assam Dagapur, Assam Keyhung, Assam Halmari, Assam Sewpu, Ceylon Dimbula, Ceylon Nuwara Eliya, Darjeeling Namring, Darjeeling     Margaret's Hope, herbaty lotnicze, Lapsang Souchong, Oolong Milky, zielone herbaty, np.: Japan Uchiyama, Japan Sencha Fukuyu, Japan Bancha, Japan Genmaicha, Gunpowder Temple of Heaven, Yuezhou Longjing, Snow Buds.

4)  Mięso i dziczyzna – idealnie skomponują się z herbatami o wyraźnych smakach, takimi jak:
        •    Lapsang Souchong, Ceylon Earl Grey, China Jaśmin Congou, Jaśmin White Monkey.

5)  Drób
        •    Lapsang Sochong, Darjeeling Namring, Darjeeling Margaret's Hope, China Jaśmin Congou, Jaśmin White Monkey, Oolong Milky

6)  Ryby – szczególnie polecane są herbaty o wyraźnych smakach, a także herbaty zielone:
       •    Ooolong Milky, Lapsang Souhong, Panyong Golden Needle, Rosyjska Karawana, Ceylon Earl Grey, Darjeeling Namring, Darjeeling Margaret's Hope, zielone herbaty, np.: Japan Uchiyama, Japan Sencha Fukuyu, Japan   Bancha, Japan Genmaicha, Gunpowder Temple of Heaven, Yuezhou Longjing, Snow Buds.

7)  Sery o wyraźnym smaku – osiągną harmonię z herbatami o wyrazistych smakach oraz z zielonymi herbatami:
        •    Lapsang Sochong, Ceylon Earl Grey, Rosyjska Karawana, zielone harbaty, np.: Japan Uchiyama, Japan Sencha Fukuyu, Japan Bancha, Japan Genmaicha, Gunpowder Temple of Heaven, Yuezhou Longjing, Snow Buds.

8)  Pikantne potrawy, których smak można wzmocnić lub złagodzić, w zależności od wybranej herbaty:
       •    Keemun Mao Feng, Ceylon Dimbula, Ceylon Nuwara Eliya, Oolong Milky, Darjeelin Namring, Darjeeling Margaret's Hope, Rosyjska Karawana, China Jaśmin Congou, Jaśmin White Monkey, herbaty zielone, np.: Japan Uchiyama, Japan Sencha Fukuyu, Japan Bancha, Japan Genmaicha, Gunpowder Temple of Heaven, Yuezhou Longjing, Snow Buds.

9)  Po posiłku – w celu odprężenia się i wykorzystania dobroczynnych właściwości herbaty, warto spróbować:
      •    Białe herbaty, np.: White Monkey, White Pai Mu Tan, China Dragon, White Pu Erh Moonlight, Nepal Shangri-La, zielone herbaty, np.: Japan Uchiyama, Japan Sencha Fukuyu, Japan Bancha, Japan Genmaicha, Gunpowder Temple of Heaven, Yuezhou Longjing, Snow Buds oraz Keemun Mao Feng, Oolong Milky, Darjeeling Namring, Darjeeling Margaret's Hope.