Jesienią zadbaj o swoją odporność!

Autor:: Rafał Niedźwiecki W: Herbata Dnia: środa, listopada 4, 2015 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 929

Odporność to wrodzona, bądź nabyta zdolność naszego organizmu do walkiherbaty jesienne

z antygenami - czyli czynnikami wpływającymi negatywnie na stan naszego zdrowia.

Jak dbać o swój organizm?

Przede wszystkim powinniśmy dostarczać mu jak najwięcej witaminy A, C i E. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta, składająca się z dużej ilości ryb, chudego mięsa, warzyw i owoców.

Warto także zainteresować się zdrowotnymi właściwościami herbat.

Bogata w powyższe witaminy jest herbata biała, którą nazywamy także ?herbatą życia?. Regularne picie herbat białych opóźnia proces starzenia się i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Napar należy odpowiednio przyrządzić.

Sposób parzenia: parzyć 8-10 minut w temperaturze ok. 85 stopni C. Zaparzona daje jasny, słomkowy kolor.

Równie interesujące cechy mają herbaty zielone. Dziś niemal wszyscy wiedzą,

że jest ona wyjątkowo zdrowa dla naszego organizmu. Zaraz po zerwaniu liście z krzewu herbacianego zostają poddane procesowi suszenia. Dzięki temu zachowują wiele cennych składników, takich jak polifenole spowalniające proces starzenia się, mikroelementy ? wapń, fluor, żelazo, potas, sód i cynk, witaminy A, B1, B2, C, E, K oraz teinę.

Sposób parzenia: najczęściej stosowany i najłatwiejszy sposób wygląda następująco: jedną łyżeczkę herbaty liściastej należy zalać gorącą, ale nie gotującą się wodą. Zaparzać pod przykryciem 3-4 minuty. Najlepsze efekty osiągniemy pijąc 2 porcje herbatki dziennie.

 

Warto zaopatrzyć się także w herbatę czerwoną. Najbardziej znaną odmianą tego gatunku jest chińska Pu-Erh. Ten typ herbaty obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, a także pobudza procesy trawienne. Ponadto łagodzi skutki spożycia alkoholu i ogólnie wzmacnia organizm.

Sposób parzenia: liście zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i zostawiamy pod przykryciem na 3-5 minut. Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.

 

 

 

 

 

 

Zioła

Rooibos nie jest jeszcze tak popularny w Polsce jak herbata zielona czy Pu-Erh, lecz warto poznać kilka istotnych właściwości, które posiada zioło czerwonokrzewu.

  • Nie zawiera kofeiny, stąd zaleca się ją w przypadku rozdrażnień, zaburzeń snu, podwyższonego ciśnienia. Można ją pić bez ograniczeń, zwłaszcza przed snem, ponieważ doskonale rozluźnia i odpręża
  • Likwiduje problemy związane z dolegliwościami żołądka i trawieniem: mdłości, zgagę, skurcze (stosuje się ją też podczas kolek u dzieci)
  • Łagodzi objawy alergii: kataru siennego, astmy i egzemy
  • Stymuluje pracę gruczołów mlecznych (stąd poleca się ją karmiącym matkom)
  • Przyspiesza regenerację komórek
  • Wspomaga naturalną odporność organizmu, dzięki ogromnej zawartości antyoksydantów

 

Napój z Rooibos jest też bogatym źródłem minerałów niezbędnych w:

  • przemianie materii - żelazo, potas, miedź
  • wzmacnianiu zębów i kości - wapno, mangan, fluor
  • prawidłowym działaniu systemu nerwowego - cynk, magnez

Rooibos nie zawiera kwasu szczawiowego, dlatego mogą ją pić osoby mające kamienie nerkowe.

Jeśli jednak nie unikniemy przeziębienia, będzie nas męczył katar i kaszel, a lekarz zaleci nam stosowanie antybiotyku, warto zaopatrzyć się w zioło Lapacho.

Napar z kory Lapacho jest bardzo delikatny w smaku: przyjemny, z lekką nutą karmelu. Nie zawiera teiny. Lapacho można polecić jako środek wspomagający i korygujący leczenie farmakologiczne, uzupełniający leczenie homeopatyczne w wielu schorzeniach, a przede wszystkim w przypadku wielokrotnego stosowania antybiotyków z niską skutecznością i we wszystkich przypadkach obniżenia odporności.

Naukowcy twierdzą, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego działa szybko i skutecznie.