Autor:: teaclub plaza W: Dodatki Dnia: poniedziałek, sierpień 28, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 670

Kakao jest bardzo ważnym produktem odżywczym dla naszego organizmu. Chroni przed chorobami współczesnych czasów: nowotworami, chorobami serca, cukrzycą, wylewami...

Znajduje się w nim wiele substancji odżywczych tj.: magnez, żelazo, wapń, witaminy C, E, K, kwasy Omega-6. Zawiera prawie 30-krotne więcej polifenoli niż zielona herbata. Nazywany przez starożytnych Azteków "napojem bogów". Dodatek mleka czy cukru zmniejsza właściwości zdrowotne, ale to nie znaczy, że nie ma ich w ogóle. Pijąc kakao poprawiasz swoją pamięć i nastrój.


Polecany jest z dodatkiem owoców czy orzechów. Dzięki temu jeszcze bardziej wzbogacimy swoją dietę. Można dodać je praktycznie wszędzie: sałatek , jogurtów, deserów. Nie bez powodu występuje w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych.

Kakao może być uprawiane w wielu rejonach świata. Każda z upraw ma niepowtarzalny, oryginalny smak. Ekwador, Tazania, Meksyk czy Papua Nowa Gwinea to tylko nie liczne miejsca, gdzie można cieszyć się pełnym smakiem i aromatem kakao. Warto też spożywać czekoladę w wersji pitnej.

Naukowcy udowodnili, że spożywanie kakaa wydłuża życie. Pozostaje nam regularne konsumowanie i cieszenie się zdrowiem