Pu erh na wakacje

Autor:: teaclub plaza W: Aktualności Dnia: poniedziałek, lipca 24, 2017 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 728

Lato zawitało już na dobre. Temperatura wysoka, dni długie, nadszedł czas na upragniony odpoczynek po mroźnej zimie. Na wakacje nad morze, za granicę czy w góry... pewne jest, że dni będą upalne i słoneczne, a co za tym idzie – trzeba będzie przywdziać coś lżejszego niż luźny sweter. Każda z nas chce wyglądać pięknie i szczupło o tej porze roku, czyli zaczyna się coroczna walka z kilogramami nagromadzonymi podczas świąt...

Zdrowa dieta i Pu-Erh

Żeby schudnąć przeważnie wybieramy diety. Wiemy, że ważne jest by stracić na wadze w zdrowy sposób, dobierając odpowiednią dietę i ćwiczenia do swoich potrzeb oraz wymagań. Zbilansowane posiłki mogą być zbawienne dla utraty wagi i układu trawiennego, ćwiczenia pomogą nam uzyskać trochę mięśni, a całość w połączeniu z czerwoną herbatą Pu-Erh pomoże odrobinę przyspieszyć naszą przemianę materii nie wypłukując z organizmu cennych mikroelementów.

Czym jest herbata Pu-Erh, jak powstaje i jakie są jej właściwości?

W Polsce Pu-Erh uważana jest za herbatę czerwoną. W uproszczeniu są to listki krzewu herbacianego Camellia Sinensis [uprawianego w chińskiej prowincji Yunnan], które przechodzą długi, skomplikowany proces produkcji, polegający na przesiewaniu liści w dużych wiklinowych koszach by uzyskać delikatnie obszarpane listki oraz na odpowiednio długim leżakowaniu herbaty w wilgotnych oraz zaciemnionych pomieszczeniach. Taki proces umożliwia wytworzenie się dużej ilości polifenoli.

Herbata Pu-Erh może poszczycić się całą gamą właściwości dobrze wpływających na nasze ciało. Polifenole przyspieszają trawienie, dobrze wpływają na naszą skórę oraz w małym stopniu mogą wspomagać walkę z nowotworem, spora zawartość teiny orzeźwia i pobudza. Ponadto Pu Erh pomoże obniżyć cholesterol oraz wspomaga detoksykację organizmu.

Przyspieszenie przemiany materii

Dlaczego warto włączyć czerwoną herbatę do diety? Przede wszystkim nie jest ona w żaden sposób szkodliwa dla organizmu jeżeli jest stosowana z umiarem. By uzyskać najlepszy efekt powinno się pić 3 do 5 filiżanek herbaty dziennie po posiłkach. Polifenole zawarte w herbacie przyspieszają rozkład tłuszczów sprawiając, że stają się one łatwiej przyswajane przez organizm oraz są szybciej przetwarzane na energię. W ten sposób czerwona herbata minimalizuje odkładanie się tłuszczów w naszym organizmie sprawiając przy tym, że mamy więcej energii, którą możemy wykorzystać np. na aktywność fizyczną :)

Warto pamiętać, że sklepy mają w ofercie różne rodzaje herbat Pu-Erh poczynając od mieszanek z dodatkami aromatycznymi, przez krócej i dłużej leżakujące po prasowane. Ceny są zróżnicowane w zależności od skuteczności herbaty. Najdroższymi będą te, które leżakowały najdłużej w związku z czym wytworzyło się w nich najwięcej dobroczynnych polifenoli, najtańsze będą te z niższą zawartością.

Jak parzyć oraz sposoby podania

By uzyskać najefektywniejszy i najbardziej aromatyczny napar herbatę Pu Erh parzymy w wysokiej temperaturze. Listki zalewamy tzw. białym wrzątkiem i parzymy przez około 5 do nawet 7 minut. Taki sposób zaparzenia zapewni nam uwolnienie się wszystkich dobroczynnych i aromatycznych składników tej herbaty. Należy pamiętać aby nie słodzić naparu, ponieważ cukier neutralizuje jej właściwości.

Charakterystyczny, ziemisty aromat czerwonej herbaty nie każdemu przypada do gustu. Jednak za pomocą kilku składników możemy całkowicie odmienić napar. Na lato czerwoną herbatę polecamy zaparzyć z odrobiną orzeźwiających składników wzbogacających aromat takich jak np. skórka z pomarańczy, imbir, trawa cytrynową bądź kilka listków świeżej mięty. Można również zakupić gotowe aromatyzowane mieszanki herbaty Pu-Erh.