Słowniczek
- Espresso - włoska mała bardzo mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego, na wierzchu ma bladobrązowa piankę, podawana w podgrzanej maleńkiej filiżance, we Włoszech zawsze ze szklanką wody - by łagodzić moc i uzupełnić wodę, którą kawa wypłukuje z organizmu.
- Cappuccino - włoska kawa podawana w podgrzanej dużej filiżance. Składa się z jednej trzeciej espresso, jednej trzeciej mleka parzonego i jednej trzeciej pianki, na którą sypiemy odrobinę czekolady w proszku. Ekspresy ciśnieniowe mają specjalny program do parzenia i ubijania mleka na piankę. Można też kupić w sklepie małą elektryczną ubijaczkę do mleka.
- Cafe latte - pół filiżanki mleka parzonego i pół kawy espresso. Serwuje się ją w dużej przezroczystej szklance lub pucharku.
- Cafe au lait - francuska kawa parzona w ekspresie lub przepuszczona przez filtr, z dodatkiem mleka. Podaje się w bardzo dużej filiżance.
- Cafe frappe - grecka kawa na upały zmieszana z zimną wodą, lodem i cukrem i spieniona mikserem lub w shakerze. Można też dodać do niej mleka. Pijemy ją z wąskiej wysokiej szklanki przez słomkę.