Autor:: teaclub plaza W: Aktualności Dnia: środa, czerwiec 19, 2019 Komentarzy: 0 Wyświetleń:: 379

Yerba Mate to tradycyjny napój mieszkańców Ameryki Południowej. Degustowana od wieków przez Indian Guarani. Nazywana również herbatą paragwajską, mate, naparem z suszonych liści ostrokrzewu, herba mate lub herbatą jezuicką. Napar powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguayensis), a więc nie z krzewu herbacianego (camelia sinensis). O mate mówi się głównie w kwestii silnego działania pobudzającego oraz wzmacniania koncentracji. Napar z yerba mate działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy dzięki zawartości mateiny.

Wskazana jest przy stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego, gdyż nieco podwyższa obniżone ciśnienie krwi, a także wzmacnia akcję serca. Mateina polepsza procesy myślenia, znosi uczucie senności i zmęczenia. Jest bardzo bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C oraz E. Regularna degustacja pomaga przyswajać wiele mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń. Wspomaga także proces odchudzania, ponieważ liście mate posiadają w swym składzie związki czynne nasilające procesy przemiany materii (lipolizę, glikogenolizę). Działa moczopędnie przy  jednoczesnym wzmacnianiu struktury włosów oraz paznokci. Otrzymywany napar z mate neutralizuje niektóre toksyczne związki, a także łagodzi objawy alergii. Idealny do degustacji podczas upałów – orzeźwia i dodaje energii.



METODY PARZENIA YERBA MATE

1. METODA TRADYCYJNA

Tradycyjnie Mate parzone jest w specjalnym naczyniu - matero, które może być wykonane z owocu tykwy, rogu lub kopyta bawołu (tzw. guampa), specjalnego drewna Sao Paolo lub ceramiki. Matera wykonane z naturalnych materiałów wymagają specjalnego przygotowania przed pierwszym użyciem – przeprowadzenia tzw. curado. Matero z tykwy należy namoczyć przez noc, a następnie wydrążyć pozostałości ze ścianek tykwy. Zaleca się także pozostawienie na noc zalanych liści mate w celu nasiąknięcia naczynia smakiem Yerby. Matero wykonane z drewna Sao Paolo należy wypłukać wodą, pozostawić do całkowitego wyschnięcia, następnie nasmarować tłuszczem i pozostawić na noc. Przed zaparzeniem pierwszego naparu dokładnie wypłukać. Żeby naczynia z naturalnych materiałów służyły nam jak najdłużej należy przechowywać je w wilgotnych warunkach i nie doprowadzić do całkowitego wyschnięcia. Takie przechowywanie zapobiegnie przed pękaniem naczyń. Do tradycyjnego wyposażenia konesera mate potrzebujemy jeszcze bombillę, czyli specjalną słomkę zakończoną sitkiem, która umożliwi nam delektowanie się naparem bez połykania liści. Dostępne są bombille metalowe, posrebrzane i bambusowe. Kolejnym krokiem jest parzenie. Co bardzo istotne Yerba Mate zaparzamy w wodzie o maksymalnej  temperaturze 80°C. Polecana jest jednak temperatura niższa - 70°C. Wyższa temperatura wyciąga z zioła nieprzyjemny, gorzki smak. Na początek przygody z Yerba Mate najlepiej stosować 2 łyżki stołowe suszu do jednego parzenia. Wraz ze zdobywaniem doświadczenia można zwiększać i dostosowywać dawkę do swoich potrzeb, aby zmaksymalizować pozytywne działanie Yerby. W matero susz usypujemy pod kątem. Tradycyjnie pierwsze parzenie jest hołdem dla świętego Tomasza, dlatego susz zalewamy małą ilością wody, tak aby została ona wchłonięta przez zioło. Kolejne parzenia przebiegają bez dodatkowych utrudnień – naczynie z tym samym suszem napełniamy wielokrotnie, do momentu aż całkowicie straci smak.






2. SPOSÓB EUROPEJSKI

Dla osób, które nie chcą aż tak angażować się w tradycję i rytuał związany z Yerba Mate, doskonałą metodą parzenia będzie sposób europejski polegający na parzeniu mate w kubku z zaparzaczem lub z ulubionym kubku z samą bombillą.

Do zaparzacza lub bezpośrednio do kubka sypiemy potrzebną ilość mate – na początek nie więcej niż dwie łyżki stołowe. Następnie zalewamy ją wodą w temperaturze 70°C. Napar parzymy co najmniej 5 minut, jednak im dłużej parzony tym jego działanie będzie intensywniejsze. Susz możemy parzyć wielokrotnie, do momentu wyczuwalnego osłabnięcia smaku.

Warto jednak pamiętać, że matero oraz bombilla mają wiele zalet, które ułatwiają degustację Yerby. Matero wyprofilowane jest w taki sposób, by jak najdłużej utrzymać odpowiednią temperaturę naparu. Bombilla z kolei skutecznie filtruje liście od naparu. Często również jednym z jej elementów jest kamień lub pierścień chłodzący, który zapobiega poparzeniom.


3. TERERE

To metoda parzenia Yerba Mate na zimno. Susz zalewamy wodą zmrożoną, najlepiej z kostkami lodu i długo parzymy. W ten sposób otrzymujemy orzeźwiający napar. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem soku z cytryny.

I bez obawy, że przez niską temperaturę napar się "nie zaparzy". Pod wpływem niskich temperatur liście ostrokrzewu paragwajskiego wypuszczają cenne substancje tak samo jak przy zalaniu gorącą wodą – reakcja liści jest dokładnie taka sama. Terere można również przygotować z dodatkiem soku owocowego. W Ameryce Południowej ten napar nazywany jest mate russo i polecany szczególnie osobom, które nie przepadają za samym smakiem mate.

Do przygotowania terere polecamy w szczególności takie kompozycje jak:

Mate Five o'ClockMate Porzeczka z Werbeną , Mate na Wzmocnienie.

Niezależnie od tego na jaki sposób parzenia się zdecydujemy warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:


– temperatura wody, którą zalewamy Yerba Mate nie powinna przekraczać 80°C

– napar im dłużej parzony tym więcej oddaje swoich właściwości i tym silniejsze ma działanie pobudzające

– mając na uwadze swoje zdrowie warto pamiętać o silnym działaniu pobudzającym Yerba Mate i jeśli nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni należy stosować mniejsze dawki suszu.

– Yerba Mate ma wysoką zawartość witamin i mikroelementów, przez co skutecznie hamuje apetyt i uczucie głodu; przy okazji dzięki wysokiemu stężeniu substancji pobudzających przyspiesza przemianę materii, dlatego przy intensywnym stosowaniu Yerba Mate należy pamiętać o regularnych posiłkach.