Polecana jest do codziennego spożywania nie tylko do posiłku, ale również jako orzeźwiający napar, który doskonale gasi pragnienie.
Polecana jest do codziennego spożywania nie tylko do posiłku, ale również jako orzeźwiający napar, który doskonale gasi pragnienie.
Mięta Nana, znana również jako mięta zielona lub egipska to jedna z najstarszych roślin leczniczych, stosowana od wieków w wielu krajach. Doskonale gasi pragnienie i jest niezbędnym elementem tradycyjnej herbaty marokańskiej.
Napar z mięty pieprzowej pomaga zwiększyć odporność, wspomaga procesy trawienne pomaga w odprężeniu organizmu. Inhalacje z dodatkiem mięty łagodzą objawy kataru.
Liście morwy białej mogą być stosowane pomocniczo w cukrzycy oraz profilaktycznie, np. w formie naparu ziołowego pitego do posiłku. Szczególnie polecane dla osób zmagających się z cukrzycą.
Owoc dzikiej róży zawiera znaczne ilości witamin i kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Może być on stosowany w chorobach zakaźnych i podczas przeziębienia.
Pokrzywa to roślina posiadająca wszechstronne działanie lecznicze i odmładzające. Jest bogata w witaminy, mikro i makroelementy oraz sole mineralne. Wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Wpływa korzystnie na procesy trawienne, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia krążenie.
Pokrzywa to roślina posiadająca wszechstronne działanie lecznicze i odmładzające. Jest bogata w witaminy, mikro i makroelementy oraz sole mineralne. Wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Wpływa korzystnie na procesy trawienne, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia krążenie.
Szałwia lekarska jest jednym z ziół o najsilniejszym działaniu odkażającym.
Czerwone, duże, wyraziste kwiaty hibiskusa są niezwykle urodziwym dodatkiem do herbaty. Dzięki przyjemnemu kwaskowemu smakowi działa orzeźwiająco i energetyzująco. Jest cennym źródłem wapnia, witaminy C i soli mineralnych.
Pączkami róży możemy wzbogacić smak każdej herbaty. Można je łączyć zarówno z czarnymi, zielonymi, białymi herbatami i nie tylko.
Uprawiana jest w krajach o gorącym klimacie. Jej łodygi i liście mają silny cytrynowy smak oraz zapach. Jest świetnym dodatkiem do herbaty czarnej, zielonej oraz mate. Poprawia koncentrację i rozjaśnia umysł.