Liście herbaty są długie, mięsiste i...
Liście herbaty są długie, mięsiste i brązowo-czarne. Jej aromat jest pełny i bogaty z lekko słodką nutą nugatu i toffi. Kolor naparu jest brązowy-bursztynowy.
Dostępność:
Cena: 15,60 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 100,00 zł
Herbata ta pochodzi z miejscowości Kvenobani w regionie Guria. Herbata produkowana jest w małej fabryce należącej do Avtandil Lomtatidze. Do fabryki tej dostarczane są liście zbierane przez drobnych plantatorów z różnych ogrodów. Avtandil był jednym z pierwszych, który wznowił produkcję herbaty po rozpadzie Związku Radzieckiego.
Liście herbaty są długie, mięsiste i brązowo-czarne. Jej aromat jest pełny i bogaty z lekko słodką nutą nugatu i toffi. Kolor naparu jest brązowy-bursztynowy.
Herbata uprawiana w Gruzji od roku 1890. Główne obszary uprawy herbaty to: Guria, Samegrelo, Adżarii, Imereti i Abchazji, w pobliżu Morza Czarnego. Przemysł herbaciany rozszerzył się znacznie, gdy Gruzja stała się częścią byłego Związku Radzieckiego. W tamtych czasach aż 95% rosyjskich samowarów zaparzało herbatę z tego kraju. Masowa produkcja jednak doprowadziła do spadku jakości herbaty gruzińskiej. Zmniejszyło się także wsparcie Państwa dla plantatorów po rozpadzie ZSRR i rynek gruziński upadł. Niemniej, w ostatnich latach sytuacja stopniowo się polepsza i zaczyna kwitnąć ręczna produkcja herbat w małych rodzinnych ogrodach herbacianych, jak to działo się przez wiele pokoleń wstecz.
Parzenie: 95°C, 2-4 minuty.