Kawa z wyselekcjonowanych ziaren...
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Tanzanii. Kawa idealna pod espresso, sprawdza się wyśmienicie parzona w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Dostępność:
Cena: 16,00 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 100,00 zł
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Tanzanii. Kawa idealna pod espresso, sprawdza się wyśmienicie parzona w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Profil sensoryczny: BRZOSKWINIA - ASSAM - MELON
SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA:
— Espresso (ekspres ciśnieniowy, kawiarka, French Press, tygielek)
Kraj: Tanzania
Lokalizacja: Ihombe, Mbeya
Farma: Lunij Estates
Producent: AMCOS (Agricultural Marketing Cooperative Society)
Odmiana: SL 28, N 39, Kent, Typica
Obróbka: myta/washed
Wysokość: 1 700 - 1 900 m n.p.m.
Gdzie jest wypalana?
Kawa z warszawskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS jakości Specialty Coffee. Palarnia ceni sobie słodycz i balans w kawie, a ziarna wypalane są w piecach rzemieślniczych LORING i DIEDRICH. O ziarna dbają już od najwcześniejszych etapów, zaraz po zbiorach biorą udział w cuppingach, mając możliwość wyboru najlepszych i najświeższych ziaren.
Skąd pochodzi?
Tanzania to kraj zdecydowanie zdominowany przez eksport herbaty, jednak kawom specialty z tamtego regionu, w żadnym razie nie można odmówić znakomitości. Lunji Estates to rodzinna farma rodziny Meier. Produkcją kawy z segmentu specialty zajmują się od kilku lat, gdy Paul Maier mieszkając w Niemczech zaczął znacznie poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. Mimo wielu przeciwności losu związanych m.in. z niedostatkiem w Tanzanii, niedoborem pracowników i środków do życia oraz koniecznością wykonywania większości pracy samodzielnie, Paul Meier może poszczycić się aktualnie kawą wyjątkowej jakości. W planach ma również założenie własnej stacji myjącej i zaopatrzenie się w maszyny niezbędne do osiągnięcia pełnej samodzielności produkcyjnej.
Kawa przetworzona metodą mytą, będzie miała umiarkowane body, przyjemną kwasowość i niezwykle czysty smak o charakterze herbaty assam z wyczuwalnymi owocowymi nutami.
W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.
Jak będzie zapakowana?
Przy zakupie 250g, kawa wysyłana jest w oryginalnym opakowaniu. W przypadku zakupu 50g, 100g lub ich wielokrotności, kawa wysyłana jest w torebkach Tea Club.